Κάποτε –όχι πολύ παλιά, πριν από εξήντα χρόνια– απαγορεύονταν οι γάμοι μεταξύ ατόμων διαφορετικής φυλής. Δεν αναφερόμαστε στη ναζιστική Γερμανία, ούτε στη Νότιο Αφρική του απαρτχάιντ.
Στις ΗΠΑ αυτός ο γάμος νομιμοποιήθηκε το 1967 με ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου (Loving v. Virginia), που κατάργησε τη σχετική νομοθεσία 31 Πολιτειών. Η υπόθεση αφορούσε τον λευκό Richard Loving και την έγχρωμη Mildred Loving που καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλακή έκαστος γιατί παντρεύτηκαν. Οπως έγραψε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ερλ Γούρεν, «κατά το Σύνταγμα η ελευθερία να παντρευτείς, να μην παντρευτείς κάποιον από άλλη φυλή είναι ατομικό δικαίωμα που το κράτος δεν μπορεί να παραβιάσει».
Αν είχαμε και στην Ελλάδα ισχυρό κίνημα πολιτών και ρωμαλέα φιλελεύθερη δικαιοσύνη δεν θα χρειαζόταν νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για τον «γάμο» των ομοφυλόφιλων. Κάποιο ζευγάρι που είχε παντρευτεί στο εξωτερικό θα προσέφευγε κατά του νόμου, χωρίς βεβαίως να είμαστε σίγουροι ότι το δικαστήριο θα λάμβανε υπόψη το άρθρο 4 του Συντάγματος που λέει ότι «οι Ελληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».
Να σημειώσουμε εδώ ότι βάλαμε τη λέξη «γάμος» σε εισαγωγικά, όχι για να ειρωνευτούμε ή να υποτιμήσουμε.
Απλώς στην Ελλάδα ο μέσος άνθρωπος ακούγοντας τη λέξη «γάμο» αμέσως σκέφτεται τον «παπά και τον κουμπάρο», κάτι που ίσως να τον προδιαθέτει αρνητικώς. Πρέπει να βρεθεί μια άλλη λέξη ή φράση που να μη θυμίζει το μυστήριο της εκκλησίας, η οποία μπορεί να αποφασίζει μόνη της για ποιους θα ψάλλει το «Ησαΐα χόρευε…». Στην ουσία μιλάμε για ένα «διευρυμένο σύμφωνο συμβίωσης», αφού αυτό που έχουμε δεν εξασφαλίζει ότι «οι Ελληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».
Μισό αιώνα μετά η προκατάληψη για τους μεικτούς γάμους ζει στις ΗΠΑ. Το 11% των Αμερικανών αντιτίθεται σε αυτόν (Pew Reserach Center, 2012). Επιβιώνουν φόβοι για την … «παρακμή της λευκής φυλής», για τις κοινωνίες και τις οικογένειες που αποσυντίθενται.
Επιβιώνει ακόμη και το θρησκευτικό επιχείρημα του 18ου αιώνα ότι «ο παντοδύναμος δημιούργησε τις φυλές λευκών, μαύρων, κίτρινων, κόκκινων αλλά τις τοποθέτησε σε διαφορετικές ηπείρους (…) Το γεγονός ότι τις διαχώρισε [γεωγραφικώς] δείχνει ότι δεν σκόπευε να τις αναμείξει». Αυτό ήταν το επιχείρημα στο δικαστήριο της Βιρτζίνια το 1958 που καταδίκασε το ζεύγος Richard και Mildred Loving.
Οταν το 1963 ο Χάρι Τρούμαν ρωτήθηκε για τους μεικτούς γάμους απάντησε ότι «δεν πιστεύω σ’ αυτό».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 2.12.2023