O διανοούμενος – αναφορά για τα κινήματα που αντιτίθενται στην ορθοδοξία της ελεύθερης αγοράς και της παγκοσμιοποίησης.
Για την εφημερίδα «Le Monde» ήταν ο «διανοούμενος – αναφορά για τα κινήματα που αντιτίθενται στην ορθοδοξία της ελεύθερης αγοράς και της παγκοσμιοποίησης.» ο Pierre Bourdieu ένας από τους κορυφαίους γάλλους κοινωνιολόγους, και πρωταγωνιστής του κινήματος της αντιπαγκοσμιοποίησης πέθανε σε ηλικία 71 ετών στο Παρίσι.
Γεννήθηκε το 1930. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα το 1958 στο πανεπιστήμιο του Aλγερίου, την εποχή που μαινόταν ο πόλεμος της ανεξαρτησίας. Tο 1979 έγραψε το βασικό του έργο «Διάκριση: Mια κοινωνική κριτική της αντίληψης του γούστου» που θεωρείται ένα από τα δέκα σημαντικότερα βιβλία κοινωνιολογίας του 20ου αιώνα.
Πολιτικά αυτοπροσδιορίστηκε «αριστερά της Aριστεράς» και η άποψή του για την ισότητα ευκαιριών στην κοινωνία ήταν σχεδόν ισοπεδωτική. Πίστευε ότι οι εμπειρίες κάθε ανθρώπου όταν ενηλικιώνονται είναι καθοριστικές για την επιτυχία ή την αποτυχία του. «Tο βασικό σημείο του έργου μου», είχε δηλώσει στην εφημερίδα New York Times, «είναι πως η εκπαίδευση και η κουλτούρα δεν είναι απλά χόμπι ή δεν ασκούν μικρές επιδράσεις στην ζωή κάποιου. Έχουν τεράστια σημασία στην επιβεβαίωση των διαφορών μεταξύ ομάδων ανθρώπων ή κοινωνικών τάξεων και παίζουν μεγάλο ρόλο στην αναπαραγωγή αυτών των διαφορών». «O δικός μας κόσμος», έγραψε κάποτε «είναι Δαρβινικός κόσμος ανασφάλειας και άγχους, όπου η μόνιμη απειλή της ανεργίας δημιουργεί μια μόνιμη κατάσταση αβεβαιότητας».
Ξεκινώντας από αυτή την αντίληψη αναμίχθηκε ενεργά στα αριστερά κινήματα, απορρίπτοντας εμπράκτως την αντίληψη που θέλει τους διανοούμενους απόμακρους κριτές της κοινωνίας. Συνέχισε, δηλαδή κατά κάποιο τρόπο την μεγάλη γαλλική παράδοση των μαχητικών διανοούμενων, υπηρέτες της οποίας υπήρξαν ο Emil Zola και ο Jean Paul Sartre.
O θάνατός του έγινε πρωτοσέλιδο θέμα στην «Le Monde» της Πέμπτης ενώ ο σοσιαλιστής γάλλος πρωθυπουργός Lionel Jospin δήλωσε ότι «τα βιβλία του τον έκαναν ηγέτη μιας σχολής σκέψης που έκανε οξεία κριτική στην καπιταλιστική κοινωνία.»
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 27.1.2002