Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι πρωτίστως πριν από την καταστροφή. Οσα έπραξε ή αμέλησε.
Το πιο ενδεικτικό στοιχείο της επικοινωνιακής προσέγγισης με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα ήταν η «συνέντευξη Τύπου», την περασμένη Πέμπτη (26.7.2018). Δεν αναφερόμαστε μόνο στις ζωγραφιές πάνω σε Google Maps, τις οποίες βάφτισαν «δορυφορικές φωτογραφίες-ντοκουμέντα για τον εμπρησμό». Πρέπει να σημειώσουμε το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (πλωτάρχη ε.α.) να επαναλάβει την ίδια εισήγηση επειδή τα κανάλια δεν έδειξαν τις καρικατούρες που ετοίμασε.
Αυτό ήταν προσβολή στους παριστάμενους δημοσιογράφους, για τους οποίους υποτίθεται γινόταν η συνέντευξη Τύπου. Ο υπουργός επί της ουσίας δήλωσε ότι τους έχει κομπάρσους σε ένα σόου για την «καλύτερη τηλεοπτική κατανόηση της κατάστασης». «Παρακάλεσε» την ΕΡΤ (που έκανε την γκάφα) να έχει στραμμένη την κάμερα στην οθόνη με τα προπαγανδιστικά σκίτσα και όχι στον ομιλητή! Το κόλπο έπιασε. Αδιαμαρτύρητα ο πλωτάρχης ε.α. είπε τα ίδια, τα κανάλια έπαιξαν την επανάληψη υπό άλλη τηλεοπτική γωνία, και η γιαγιά στο χωριό κατάλαβε ότι κάποιοι καίνε ανθρώπους για να υπονομεύσουν την κυβέρνηση. Να σημειώσουμε εδώ ότι το προχθεσινό σόου θύμιζε τη συνέντευξη Τύπου του 2006 για τις υποκλοπές. Μόνο που τότε τα «τρίγωνα» ήταν καλύτερα ζωγραφισμένα, από τις «παράλληλες γραμμές των εστιών πυρκαγιάς», και οι τηλεοπτικές κάμερες πιο εστιασμένες στον σκοπό τους. Ας υπογραμμίσουμε επίσης ότι τα «δεδομένα» που παρουσίασε ο πλωτάρχης προέρχονται από «κλειστές πηγές», κάτι που σημαίνει ότι ουδείς μπορεί να τα επαληθεύσει.
Η μεγαλύτερη, όμως, επικοινωνιακή αβάντα στην κυβέρνηση ήταν η επιμονή στα πεπραγμένα την ώρα της κρίσης. Εκεί εύκολα μπορεί να ξεφύγει κάποιος και να δηλώσει πως έκανε την καλύτερη διαχείριση του κόσμου· τρέχα γύρευε τώρα, αν η λεωφόρος Μαραθώνος έκλεισε στις 5 μ.μ. ενώ έπρεπε να κλείσει στις 6 μ.μ. Στις ΗΠΑ, ειδικές επιτροπές του Κογκρέσου αποδίδουν τις ευθύνες για κακή διαχείριση των κρίσεων (κι αν κάποιος πει ψέματα πάει φυλακή) και στο τέλος εκδίδονται ολόκληροι τόμοι με τα πορίσματα. Το προεδρείο του ελληνικού Κοινοβουλίου δεν φημίζεται για τέτοιες ευαισθησίες, ούτε καν καίγεται να παίξει τον θεσμικό του ρόλο, που είναι ο έλεγχος και η εξισορρόπηση της εκτελεστικής εξουσίας. Εδώ κάθε ανευθυνο-υπεύθυνος λέει όσα ψέματα μπορεί, για να καλύψει την ανικανότητά του. Μετράει μόνος του πόσοι πνίγηκαν και πόσοι κάηκαν, χωρίς ιατροδικαστικό πόρισμα. Ο υπουργός «Προστασίας» του Πολίτη μπορεί να δηλώνει στη συνέντευξη Τύπου ότι στις 8 μ.μ. όλα είχαν τελειώσει και παρά την άριστη προσπάθεια δεν μπορούσε να κάνει τίποτε, ενώ δύο ημέρες πριν στις 12 τα μεσάνυχτα έλεγε στον πρωθυπουργό πως «ήταν εγκλωβισμένος κόσμος σε ένα μικρό λιμανάκι στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, τους μεταφέραμε από εκεί». Περιττό να πούμε πως σε αυτόν ακριβώς τον χώρο πέθαναν οι πιο πολλοί…
Αν ξεφύγει η φωτιά, πολλά μπορούν να γίνουν. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι πρωτίστως πριν από την καταστροφή. Οσα έπραξε ή αμέλησε. Τα σχέδια που δεν εκπόνησε, τις ασκήσεις που έκανε τον Μάιο μόνο για χάρη της τηλεοπτικής κάμερας, τις προσλήψεις πυροπροστατών με αναπηρία άνω του 50%! Να σημειώσουμε ότι η υποβολή αιτήσεων άρχισε στις 21 Μαΐου, τα αποτελέσματα βγήκαν στις 22 Ιουνίου, «οι ωφελούμενοι υποχρεούνται να εμφανιστούν στις αρμόδιες υπηρεσίες εντός 30 εργάσιμων ημερών». Θα παρουσιαστούν δηλαδή για δουλειά (για την οποία πρέπει να εκπαιδευτούν και λογικώς δεν μπορούν να κάνουν) στις 3 Αυγούστου. Δύο εβδομάδες και τουλάχιστον 87 νεκρούς μετά…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 29.7.2018