Στην πολιτική –και δη στην καθοδηγούμενη από τα σόσιαλ μίντια–, αν δεν υπογραμμίσεις το «και», δημιουργείς την ευκαιρία να σε χτυπήσουν σαν χταπόδι.
Φίλη η Δόμνα Μιχαηλίδου, αλλά φιλτάτη η αλήθεια. Και η αλήθεια είναι πως όταν κάποιος μπει στον μύλο της πολιτικής, πρέπει να φροντίζει ένα πράγμα: Ή θα λέει απρόσεκτα τις κοινοτοπίες που ακούμε από κάθε πολιτικό ή, αν θέλει να καινοτομήσει στον λόγο, πρέπει να προσέχει πάρα πολύ. Ειδικώς για κάποιον νέο πολιτικό που δολίως και αδίκως έχει μπει στο στόχαστρο με ένα απόσπασμα από βίντεο, στο οποίο μετέφερε σκέψεις του κ. Απόστολου Δοξιάδη. Δυστυχώς στην πολιτική κάθε λέξη έχει μεγάλη σημασία, και ακόμη μεγαλύτερη έχει ο σύνδεσμος «και».
Συμφώνως λοιπόν με όσα διαβάζουμε, η υφυπουργός Εργασίας «ανακάλυψε ότι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο εντοπίστηκαν όπλα στα οποία έχει πρόσβαση ο στρατός της Συρίας». Εγινε το γνωστό πανηγύρι στα σόσιαλ μίντια και ο αγνώριστος πλέον κ. Νίκος Φίλης σάρκασε: «Πώς να κερδίσει τον πόλεμο ο Ασαντ όταν ο στρατός του είναι εξοπλισμένος με κράνη μοτοσικλέτας, γάντια κηπουρικής, κοντάρια αλλά και το φοβερό υπερόπλο της ιπτάμενης προκήρυξης…» (14.11.2019).
Η δήλωση της κ. Μιχαηλίδου είχε ως εξής: ««Ως κάτοικος του κέντρου και ως πολίτης της χώρας αυτής, θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει έρευνα της Αστυνομίας μέσα σε έναν δημόσιο φορέα εκπαίδευσης και να βρίσκει τα πολεμοφόδια που βρήκε. Δηλαδή, μου φαίνεται τρομερό ότι υπάρχει ακόμη και αντιπαράθεση πάνω στο ζήτημα αυτό. Δεν είναι δυνατόν κάποιος συμπολίτης μας να έχει πρόσβαση σε όπλα στα οποία έχει πρόσβαση ο στρατός της Συρίας!» Ο συνειρμός ήταν απλός, αλλά δεν τέθηκε ένα απλό ερώτημα: Υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να μπερδεύει τα στειλιάρια με τα πολεμικά όπλα; Μήπως, τελικώς, έχουν δίκιο εκείνοι που απαξιώνουν τα ξένα πανεπιστήμια και ισχυρίζονται ότι το Τμήμα Διαστημικής των Ψαχνών Ευβοίας παράγει καλύτερους αποφοίτους από το Κέμπριτζ, διδάκτωρ του οποίου είναι η υφυπουργός; «Στο πανεπιστήμιο που σπούδασε η Δόμνα προμηθεύουν τα έξυπνα βλήματα για την Ελλάδα», σάρκασε κάποια στο Twitter.
Η αλήθεια, όμως, είναι άλλη. Την ίδια ημέρα που ανακαλύφθηκαν τα κράνη, τα στειλιάρια κ.λπ. στα υπόγεια της πρώην ΑΣΟΕΕ βρέθηκε και η γιάφκα της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας», που είχε πέντε καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο, δύο πιστόλια, δύο τεμάχια ζελατινοδυναμίτιδα κ.λπ., «όπλα στα οποία, πράγματι, έχει πρόσβαση ο στρατός της Συρίας» και τα κατείχε «ένας συμπολίτης μας».
Βεβαίως στην πολιτική –και δη στην καθοδηγούμενη από τα σόσιαλ μίντια–, αν δεν υπογραμμίσεις το «και», δημιουργείς την ευκαιρία να σε χτυπήσουν σαν χταπόδι. Ετσι είναι η ζωή. Το θέμα, όμως, δεν αφορά τη φίλη Δόμνα καθαυτή· «ας πρόσεχε», που λένε μερικοί. Τίθεται, όμως, ένα γενικότερο ερώτημα: αν μπορούν να αντέξουν στην πολιτική οι νέοι άνθρωποι, αυτοί που στο παρελθόν εξοβελίστηκαν από το πολιτικό σύστημα ως «κηπουροί». Και το ερώτημα αυτό δεν αφορά την κ. Μιχαηλίδου, αλλά τη χώρα…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 16.11.2019