Με τις κουτοπονηριές τους οι υπουργοί θα ροκανίσουν απόφαση – απόφαση και το δεύτερο Μηνομόνιο. Οπως ακριβώς έγινε με το πρώτο.
Εκλογές έρχονται και φυσικά το μόνο που σκέφτονται οι υπουργοί είναι η επανεκλογή τους. Ετσι, τακτοποιούν τους λογαριασμούς τους με διάφορες κοινωνικές ομάδες που οργανωμένα ψηφίζουν, ακόμη και με παράγοντες των επιμέρους κοινωνιών που μπορούν να επηρεάσουν. Οι λογαριασμοί αυτοί δεν είναι θεωρητικοί· εκτός από τη συνακόλουθη γραφειοκρατία, μεταφράζονται σε oικονομικές επιβαρύνσεις που καταλήγουν στην κατανάλωση.
Αυτοί οι υπουργοί κάνουν τους λογαριασμούς τους εκ του ασφαλούς. Επειδή οι προαναφερθείσες επιβαρύνσεις δεν είναι σαν το τέλος ακινήτων -δεν καταβάλλονται άπαξ για να πονέσουν, αλλά αφαιρούν λίγο, λίγο εισόδημα από την τσέπη μας- περνούν απαρατήρητες. Ετσι έχουμε μια κρυφή φορολογία σε βάρος του πληθυσμού, προς όφελος λίγων και στο τέλος το μόνο που καταλαβαίνουν όλοι είναι η ακρίβεια στην αγορά. Αλλά εν τω μεταξύ οι υπουργοί έχουν μαζέψει τα ψηφαλάκια τους και βγάζουν δεκάρικους για την ανάπτυξη (που πρέπει να έρθει) και το εισόδημα των πολιτών (που δεν πρέπει να μειωθεί).
Το νέο απόκτημα της Ν.Δ., ο κ. Μάκης Βορίδης, είναι από την κλασική στόφα των παλαιοπολιτικών. Ρητορεύει καλά και διευθετεί υποθέσεις των συντεχνιών καλύτερα. Ετσι, για την ψήφο των ταξιτζήδων θέτει και περιβαλλοντικά κριτήρια (που αποτρέπουν την έκδοση νέων αδειών) χωρίς να εξηγεί -αν πραγματικά το πρόβλημα είναι το περιβάλλον- γιατί δεν μπαίνουν τέτοια κριτήρια και στην κυκλοφορία των Ι.Χ. Η αλλαγή αυτών των συντελεστών θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του περιφερειάρχη μετά από γνωμοδότηση αρμόδιας επιτροπής. Δηλαδή θα βγαίνει και το «κάτι τις» για τους υπάλληλους που θα συμμετέχουν. Το καλύτερο είναι ότι η μαύρη αγορά των αδειών θα συνεχιστεί. Οι άδειες «θα μεταβιβάζονται ελεύθερα με την καταβολή φόρου που θα ανέρχεται σε ποσοστό ύψους 20%» επί της υπεραξίας, λες και δηλώσει κανείς την υπεραξία. Και επειδή ο κ. Βορίδης είναι καλός με τα λόγια, οι κρατικές άδειες ονομάστηκαν «ειδικά περιουσιακά στοιχεία»… ιδιωτών, το δε νομοσχέδιο «απελευθέρωση της αγοράς των ταξί»!
Από την άλλη πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Σωκράτης Ξυνίδης ανακοίνωσε στη Βουλή ότι δεν θα καταργηθεί η υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια των επιχειρήσεων. Η αναγκαστική αυτή συμμετοχή εκτός από το χρηματικό κόστος (που μεταφέρεται στην κατανάλωση) προσθέτει επιπλέον γραφειοκρατικό βάρος κάθε χρόνο. Βλέπετε, οι πρόεδροι των επιμελητηρίων είναι τοπικοί παράγοντες που κανένας υποψήφιος βουλευτής δεν θέλει να τους στενοχωρήσει.
Δεν ξέρουμε αν η απόφαση έχει συνυπογραφή της νέας υπουργού κ. Αννας Διαμαντοπούλου -εδώ κρίνονται όλοι, και κυρίως όσοι δηλώνουν μεταρρυθμιστές- αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι πριν από μερικές μέρες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg εξέφραζε αμφιβολίες για το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας, επειδή η χώρα έχει «ροπή προς τα ατυχήματα». Ολοι πιστεύουν (και η έκθεση του ΔΝΤ το υπονοεί) ότι με τις κουτοπονηριές τους οι υπουργοί θα ροκανίσουν απόφαση – απόφαση και το δεύτερο Μηνομόνιο. Οπως ακριβώς έγινε με το πρώτο.
Το ζήτημα είναι ότι ανάπτυξη δεν πρόκειται να δούμε. Ακόμη κι αν δεν χρεοκοπήσουμε -όπως προβλέπει το Bloomberg- εδώ θα είμαστε για να ζήσουμε νέα περικοπή μισθών.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 22.3.2012