Οι πολλές «αταξίες», μπορεί να μην αποδεικνύουν νοθεία, δείχνουν όμως έλλειψη σεβασμού στον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό και μια προχειρότητα που τον απαξιώνει.
Το συμπέρασμα που έβγαλε το ΚΚΕ από τις (κατά τον κ. Δημήτρη Σιούφα) «αταξίες» στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μεν επικίνδυνο, αλλά δείχνει πού μπορεί να οδηγήσει η έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς.
«Για μια ακόμα φορά», λέει το ΚΚΕ, «αποδεικνύεται ότι τα αστικά κόμματα και οι αστικοί θεσμοί δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Τα όσα κατά καιρούς λένε για τους “ιερούς κοινοβουλευτικούς θεσμούς”, για “τον ιερό ρόλο του βουλευτή που λειτουργεί κατά συνείδηση”, για το αστικό Κοινοβούλιο – “ναό της δημοκρατίας” είναι σκέτη υποκρισία».
Οταν αυτά συμπεραίνει ένα κοινοβουλευτικό κόμμα μπορούμε να φανταστούμε τι λέγεται στα καφενεία της χώρας για την πολιτική και ειδικά στην πλατεία Εξαρχείων όπου οι μαρκαδόροι με μαύρο χρώμα προτρέπουν «να καεί, να καεί, το μπ… η Βουλή».
Η επικοινωνιακή διαχείριση που έκανε η κυβέρνηση μετά την προβολή του βίντεο ήταν χειρότερη από τις «αταξίες» που αυτό έδειχνε. Το μόνο που μας επεσήμανε είναι το «πόσο κακό είναι το ΠΑΣΟΚ». Κι εντάξει! Το ΠΑΣΟΚ είναι κακό και γι’ αυτό καταψηφίστηκε δύο φορές και ακόμη έρχεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις. Αυτά που όλοι οι πολίτες είδαμε με τα μάτια μας, θα μας τα εξηγήσει κανείς; Υπάρχει απάντηση για τα πήγαινε – έλα της κ. Πατριανάκου στους ψηφολέκτες, για τα χαρτιά που ενεχείριζε στον κ. Αγοραστό, για τα χαρτιά που ο τελευταίος τσαλάκωνε ή έβαζε στην τσέπη; Θα μάθουμε τουλάχιστον ποιοι βουλευτές πληρώνονται για να συμπληρώσουν τα νομοθετικά κενά της χώρας, όταν δεν μπορούν να συμπληρώσουν ένα «multiple choice» έγγραφο ψηφοφορίας;
Το χειρότερο δεν είναι η απουσία απάντησης. Είναι ότι αποφεύγεται να τεθεί το ερώτημα: «αυτά είναι συκοφαντίες του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μαρκόπουλος στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, «κι εμείς δεν πρόκειται να συνεργήσουμε σ’ αυτή τη συκοφαντία διενεργώντας έρευνα». Δηλαδή το ερώτημα έγινε επιχείρημα για να μην υπάρξει απάντηση. Εντάξει! Πολλοί υποψιαζόμαστε ότι πρόκειται περί συκοφαντίας, αλλά ταυτόχρονα απαιτείται κι η τεκμηρίωση του ισχυρισμού.
Κοιτώντας τα πρακτικά της Βουλής -που σημειωτέον υπάρχουν στο Διαδίκτυο για ενημέρωση ημών των φορολογουμένων πολιτών- στη σελίδα της επίμαχης συζήτησης 27.5.2008 (http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=es080527.txt) που έπρεπε να εμφανίζεται το πώς ψήφισαν οι βουλευτές υπάρχει κενό. Και μια επισήμανση: «να μπουν οι σελίδες 36-38».
Εντάξει, παράλειψη είναι το γεγονός ότι μετά τρεις μήνες ακόμη δεν υπάρχει η πληροφορία που τώρα χρειαζόμαστε. Αποτελεί μια επιπλέον «αταξία», όπως θα έλεγε και ο πρόεδρος της Βουλής. Μόνο που μαζεύονται πολλές «αταξίες», οι οποίες μπορεί να μην αποδεικνύουν νοθεία, δείχνουν όμως έλλειψη σεβασμού στον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό και μια προχειρότητα που τον απαξιώνει. Δίνει πάτημα στο ΚΚΕ να λέει «τα όσα κατά καιρούς λένε για τους “ιερούς κοινοβουλευτικούς θεσμούς”… είναι σκέτη υποκρισία» και στους έξαλλους των Εξαρχείων να χαρακτηρίζουν «οίκο ανοχής» τη Βουλή.
Το αστείο είναι ότι οι υπεύθυνοι της προχειρότητας θα διαπιστώνουν με βαρύγδουπες εκφράσεις, την «έκπτωση των θεσμών και την απαξία του Κοινοβουλίου». Αυτή που προωθούν διά διάφορων «αταξιών»…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 4.9.2008