Απαντες –από τους οικονοµικούς αναλυτές, που ευλογούν με κάθε ευκαιρία τους υπουργούς, μέχρι τους συνταξιούχους– συνομολογούν ότι στο θέμα της ακρίβειας η κυβέρνηση τα έκανε ρόιδο. Η κατάσταση στην αγορά είναι εκρηκτική και αντιφατική με το αφήγημα περί εισαγόμενης ακρίβειας. Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη εγχώρια προστιθέμενη αξία, όπως είναι η «παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου», «η βιομηχανία τροφίμων και ποτών», «η φυτική, ζωική παραγωγή» κ.ά., εμφανίζουν τον υψηλότερο πληθωρισμό. Συνεπώς, μπορεί να έχει στραβώσει ο διεθνής γιαλός, αλλά το βασικό πρόβλημα παραμένει, ότι δηλαδή εμείς στραβά αρμενίζουμε. Παρατηρείται, δε, το φαινόμενο ότι ελάχιστα να στραβώσει ο γιαλός, η ελληνική αγορά στραβώνει κατά πολύ περισσότερο.
Οι «κουτόφραγκοι» πληρώνουν λιγότερα στα σούπερ μάρκετ. Η κυβέρνηση αντιδρά με χρωματιστά ταμπελάκια και πρόστιμα που κάνουν μεγάλο επικοινωνιακό θόρυβο, από τα οποία λέει εισέπραξε, μέχρι στιγμής, 800.000 ευρώ. Ο υπουργός Επικρατείας, κ. Ακης Σκέρτσος, ήρθε προχθές αντιμέτωπος με τη σύγκριση ενός καλαθιού προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (ΑΝΤ1, «Στούντιο με θέα», 5.8.2023). Το ελληνικό ήταν 40% ακριβότερο από το βρετανικό. Απάντησε ότι «οι αυξήσεις αντιμετωπίζονται με ελέγχους, πρόστιμα, αλλά και με το καλάθι του νοικοκυριού και τώρα με το μείον 5% στις ετικέτες». Παρ’ όλα αυτά, στην προαναφερθείσα εκπομπή, η ίδια συσκευασία στήθους κοτόπουλου έχει στην Ελλάδα 9,78 ευρώ, ενώ στην πιο πλούσια Βρετανία 5,37 ευρώ.
Η κυβέρνηση είχε ένα πυρηνικό όπλο για να αρχίσει να αρμενίζει καλά η αγορά. Λέγεται Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν είναι συνταγματικώς ανεξάρτητη, αλλά μπορούσε να περιορίσει τις αθέμιτες πρακτικές που ανεβάζουν τις τιμές. Χειροκροτήσαμε όλοι τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη διότι τοποθέτησε εκεί έναν άνθρωπο με όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Και μετά, απλώς τον πάρκαρε εκεί. Τέσσερα χρόνια τώρα, η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε όπως έπρεπε με μέσα και προσωπικό την Αρχή, αφήστε δε που οι πολυπράγμονες υπουργοί κατά καιρούς συκοφαντούσαν τον κ. Ιωάννη Λιανό, κορυφαίο νομικό, καθηγητή Δικαίου Ανταγωνισμού στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Η κυβέρνηση «ούρησε» και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τώρα το βρίσκει στο αλάτι και το χειρότερο, δε, είναι ότι παρά τα καρυκεύματα, «market pass» κι άλλα πασαλείμματα, ουδείς μασάει τα κυβερνητικά αφηγήματα. Οσο και να παινεύουν οι υπουργοί τη συνταγή με τα χρωματιστά καρτελάκια, το φαγητό είναι λύσσα. Η κυβέρνηση θα πληρώσει ακριβά το έλλειμμα ανταγωνισμού, διότι η ακρίβεια δεν αποτελεί ζήτημα «πολυτελείας», όπως νομίζουν οι πολίτες ότι είναι οι υποκλοπές…