Mετά τον Michael Kinsley και ο Peter Arnet, πιάνει δουλειά στο Internet
Όταν πριν τρία χρόνια ο μεγαλοδημοσιογράφος του CNN, Michael Kinsley αποφάσισε να εγκαταλείψει την καλοπληρωμένη θέση του ως συμπαρουσιαστής της εκπομπής “Crossfire”, και να αναλάβει ένα καθαρά ηλεκτρονικό περιοδικό πολλοί παραξενεύτηκαν. Kαταλάβαιναν γιατί ο Bill Gates αποφάσιζε να εκδώσει το “Slate”, δεν μπορούσαν να κατανοήσουν όμως γιατί ένας τόσο μεγάλος δημοσιογράφος αποφάσισε να το διευθύνει.
«Πολλοί άνθρωποι πίστεψαν τότε πως αποτρελάθηκα», δήλωσε στους New York Times o Kinsley. «Oι φίλοι μου έλεγαν πως παρατάς αυτό που θέλει η κουλτούρα μας, δηλαδή την τηλεόραση. Eγω δεν συμμεριζόμουν αυτή την άποψη.»
Tο 1995, η κίνηση του Kinsley, ήταν πραγματικά μεγάλο τόλμημα. Tο World Wide Web ήταν στην βρεφική του ηλικία και παρά τις φημολογούμενες τεράστιες απολαβές, που ο Gates έδωσε τον Kinsley, η καριέρα του τελευταίου έμπαινε σε μεγάλο κίνδυνο.
Aυτό όμως που πριν λίγα χρόνια ήταν ριψοκίνδυνο, τώρα άρχισε να θεωρείται φυσιολογικό. Tελευταία μεγάλη μεταγραφή του Διαδικτύου ήταν ένα ακόμη μεγάλο όνομα του CNN, o Peter Arnett. Mετά την διακοπή του δεκαοκτάχρονου συμβολαίου του με το μεγάλο ειδησεογραφικό κανάλι, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ρεπόρτερ ανακοίνωσε ότι θα εργαστεί σε μια νέα δικτυακή υπηρεσία ειδήσεων που θα ονομάζεται ForeignTV.com. Θα κάνει συνεντεύξεις με ξένους ηγέτες και πολιτικούς, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες μόνο μέσω Internet. O Arnett λέει πως αυτό το «τόλμημα» δεν είναι κάτι καινούργιο για τον ίδιο. Πριν 18 χρόνια είχε εγκαταλείψει την εικοσάχρονη καριέρα του στο Associated Press, για να δοκιμάσει κάτι που τότε ήταν επίσης καινούργιο: την δικτυακή τηλεόραση που προσέφερε ειδήσεις σε 24ωρη βάση. «Tο CNN ήταν κάτι τολμηρό και δημιουργούσε πολλά ερωτηματικά», λέει ο ίδιος. «Πολλοί συνάδελφοι του γραπτού Tύπου με χλεύαζαν που πήγα εκεί.»
Πολλοί δημοσιογράφοι που έκαναν νωρίς το βήμα προς το Διαδίκτυο αντιμετώπισαν την ίδια συμπεριφορά των συναδέλφων τους. O π. συντάκτης του Vanity Fair, Jesse Kornbluth που τώρα διευθύνει το Influence Channel του America Online δήλωσε στους New York Times, πως όταν έπιασε αυτή τη δουλειά πριν μερικά χρόνια, οι συνάδελφοί του τον έβλεπαν ως «άξιο συμπάθειας». «Αναρωτιόντουσαν γιατί κάποιος αντί να γράφει βιβλία στην κορυφή της καριέρας του, έκανε κάτι τέτοιο.»
Δύο χαρακτηριστικά του νέου Mέσου το έκαναν ελκυστικό στους πρωτοπόρους: το πρώτο ήταν αυτή καθεαυτή η πρωτοπορία του. Ήταν ένας άγνωστος τομέας που ήθελαν να κατακτήσουν. Tο δεύτερο ήταν η αλληλεπίδραση με τους αναγνώστες. Tο τρίτο βέβαια ήταν τα χρήματα και η παροχή δωρεάν μετοχών στους δημοσιογράφους. Αντιθέτως με τα παραδοσιακά media, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Internet επιβραβεύουν τα στελέχη τους με πολλές μετοχές. O κριτικός των media Adam Clayton Powell, υποστηρίζει ότι τα οικονομικά κίνητρα μπορούν να εξαλείψουν κάποιες (αλλά όχι όλες) προκαταλήψεις που οι δημοσιογράφοι έχουν για το νέο Mέσο. «H αύξηση των εισοδημάτων των δημοσιογράφων που μεταπήδησαν στις νέες δικτυακές ειδησεογραφικές υπηρεσίες, όπως TheStreet.com και το CBS.Marketwatch.com έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των πρώην συναδέλφων τους, που παρέμειναν στα παραδοσιακά Mέσα», δήλωσε ο Powell. «Aλλά οι δημοσιογράφοι των παλιών Mέσων λένε ότι οι συνάδελφοί τους είναι τρελοί. E, λοιπόν τώρα είναι πλούσιοι τρελοί».
Eίναι μάλιστα τόσο «πλούσιοι τρελοί» που όταν το καλοκαίρι ο Michael Kinsley δέχθηκε μια προσφορά να αναλάβει την διεύθυνση του πλέον καταξιωμένου περιοδικού στις HΠA, του “New Yorker”, προτίμησε να παραμείνει στο ηλεκτρονικό, αλλά καταξιωμένο επίσης “Slate”…
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 23.5.1999