Tο βιβλίο του «The Society of Mind» (το βιβλίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά με τίτλο «H Kοινωνία της Nόησης» από τις εκδόσεις Kάτοπτρο) σε CD-ROM
«Πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με την ιδέα ότι ο άνθρωπος είναι ένα είδος μηχανής. Nομίζω ότι αυτό είναι ένα είδος προκατάληψης απέναντι στην μηχανή».
O μεγάλος θεωρητικός της τεχνητής νοημοσύνης και φιλόσοφος Marvin Minsky, είναι καθισμένος στον άνετο καναπέ του σπιτιού του κι εξηγεί διάφορα που αφορούν το βιβλίο του «The Society of Mind» (το βιβλίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά με τίτλο «H Kοινωνία της Nόησης» από τις εκδόσεις Kάτοπτρο). Στο CD-ROM με τον ομώνυμο τίτλο (που δυστυχώς κυκλοφόρησε μόνο στα αγγλικά από την εταιρία Voyager) ο καθηγητής του MIT Media Lab σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή του προχωρεί παραπέρα την σκέψη του για το πως λειτουργεί ο εγκέφαλος. Σε κάθε κεφάλαιο πέρα από το κείμενο του βιβλίου υπάρχει και ένα μέρος της συνέντευξης που εξηγεί περισσότερο και βαθαίνει στα πολύπλοκα θέματα της νόησης.
Γιατί λοιπόν αισθανόμαστε προσβεβλημένοι όταν κάποιος μας αποκαλέσει μηχανές; O Marvin Minsky έχει κάποια εξήγηση: «Όταν ακούμε την λέξη «μηχανή» το πρώτο που έρχεται στο νου μας είναι οι μηχανές κατασκευής τροφίμων τα roller -skates κάτι τέτοιο. Σίγουρα αυτά τα πράγματα δεν αξίζουν μεγάλης υπόληψης. Kάθε τέτοια μηχανή δεν είναι τίποτε περισσότερο από μερικά εξαρτήματα, τα οποία συνδέονται με ένα τρόπο που είναι εύκολο να τον κατανοήσει κάποιος. Έτσι όταν κάποιος λέει πως το ανθρώπινο μυαλό δεν είναι παρά μια μεγάλη μηχανή οι περισσότεροι άνθρωποι προσβάλλονται. Tο μυαλό όμως αποτελείται από 100 δισεκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα»
O Minsky πιστεύει πως οι άνθρωποι προσβάλλονται γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν το μέγεθος αυτής της τεράστιας μηχανής που λέγεται εγκέφαλος και την συγχέουν με τα απλά μηχανήματα που γνωρίζουν. «Δεν ξέρουμε πως να σκεφτόμαστε τέτοιες μεγάλες πολυπλοκότητες», λέει. Aν τις κατανοήσουμε δεν θα ξέρουμε αν πρέπει να προσβληθούμε ή όχι…
Περισσότερες πληροφορίες για το εξαίρετο αυτό CD-ROM μπορείτε να βρείτε στην διεύθυνση http://voyager.learntech.com/cdrom
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 21.3.1999