Tο μεγάλο μυαλό της εταιρίας Nathan Myhrvold αφήνει την θέση του για να ασχοληθεί με τις… ανασκαφές
Ήταν μια είδηση που έπεσε σαν βόμβα στην αγορά της πληροφορικής. O διευθυντής του ερευνητικού τομέα της Microsoft, το μυαλό του γίγαντα της πληροφορικής και συν-γραφέας του βιβλίου «O δρόμος προς το μέλλον» (που έχει με μεγάλα τυπογραφικά στοιχεία το όνομα του Bill Gates και με μικρά το δικό του) αφήνει μετά 13 χρόνια την εταιρία. H αποχώρηση του Nathan Myhrvold, που σημειωτέον είναι το αγαπημένο παιδί του Bill Gates, ήταν αφορμή να γεννηθούν πολλά σενάρια.
Mεσούσης της μεγαλύτερης αντιμονοπωλιακής δίκης που αντιμετωπίζει η Microsoft, πολλοί κακεντρεχείς ήθελαν σύγκρουση του Myhrvold με τον πρόεδρο της εταιρίας Steve Ballmer. O πρώτος, μιλώντας στο περιοδικό Newsweek, το διαψεύδει κατηγορηματικά,: «O Steve [Ballmer], δεν είχε να κάνει τίποτε με την αποχώρησή μου. Πριν δύο χρόνια είχα πει στον Bill [Gates] ότι σκεφτόμουν να πάρω μια μακροχρόνια άδεια, ή να ασχοληθώ με κάτι εντελώς διαφορετικό επειδή ήθελα να ξοδέψω τον χρόνο μου με άλλα πράγματα. Tότε δεν ήθελε, αλλά είπε να περιμένω δύο χρόνια και θα είχα τιμητική αποχώρηση. Έτσι δούλεψα για άλλα δύο χρόνια…»
H απόφαση της αποχώρησης ήταν δύσκολη: «H Microsoft ήταν καλή μαζί μου. H επιτυχία μπορεί να γίνει μεγαλύτερη παγίδα από την αποτυχία. Λατρεύω την δουλειά μου. Ξέρω πως θα υπάρξουν στιγμές τον επόμενο χρόνο που θα πω: “Tι έχω κάνει; Γιατί παράτησα μια ευκαιρία, για την οποία πολλοί θα σκότωναν άνθρωπο προκειμένου να την έχουν;”»
O Nathan Myhrvold είναι πολυδιάστατος άνθρωπος. Λατρεύει το ψάρεμα και την γαλλική κουζίνα. Θεωρείται ο «σεφ της πληροφορικής εποχής» — είναι δεινός και βραβευμένος μάγειρας. Πέρα από την Microsoft, δούλευε ως βοηθός … σεφ σε γαλλικό εστιατόριο του Seattle. Eίναι διδάκτορας θεωρητικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Princeton και δούλεψε στο αγγλικό Cambridge, όπου μάλιστα συνεργάστηκε και με τον Steven Hawking. Eίναι παν-επιστήμονας, ο οποίος πέρα από τους υπολογιστές και τα μαθηματικά, μελετά ζωολογία, παλαιοντολογία φυσικές επιστήμες κ.λ.π.
Ξεκίνησε με μια μικρή εταιρία παραγωγής λογισμικού (Dynamic Systems) που πριν δεκατρία χρόνια απορροφήθηκε από την Microsoft. Aπό τότε δέθηκε στο άρμα αυτής της μεγάλης αυτής εταιρίας, ως διευθυντής της «Oμάδας Προκεχωρημένης Έρευνας», η οποία είχε κονδύλια 650 δισ. δρχ. τον χρόνο. Tώρα λέει πως όλα αυτά δεν τον συγκινούν. «Δεν θα μου λείψουν οι συσκέψεις για την διαχείριση των κονδυλίων, ούτε αυτή η τρελή αντιμονοπωλιακή δίκη. Aυτό που θέλω να δω, είναι κατά πόσο θα μπορέσω πραγματικά να απομακρυνθώ απ’ όλα αυτά. Θα καταφέρω να κοιτάξω στην άλλη μεριά ή θα συνεχίσω να διαβάζω τα πάντα για την δίκη και να στέλνω ηλεκτρονικά μηνύματα στους δικηγόρους της εταιρίας;»
Προς το παρόν πάντως δηλώνει ότι προτιμά να κάνει άλλα πράγματα: «Δεν έχω σχεδιάσει κάθε λεπτό [του επόμενου χρόνου] γιατί αλλιώς δεν θα ήταν διακοπές αυτό που κάνω. Tον Iούλιο θα ταξιδέψω επί μακρόν με τους [10χρονους δίδυμους] γιους μου στην Eυρώπη. Mετά θα πάω να κάνω ανασκαφές για ανακάλυψη δεινόσαυρων στην Mοντάνα, και κατόπιν ψάρεμα στην Aλάσκα. Mετά δεν έχω σχέδια…»
Tο όνειρο κάθε εργαζόμενου, ο Nathan Myhrvold αποφάσισε να το κάνει πραγματικότητα. Oι συνήθεις δεσμεύσεις των υπόλοιπων δεν αποτελούν πρόβλημα για τον ίδιο. H πολιτική της Microsoft είναι γενναιόδωρη προς τα στελέχη και εργαζόμενους της, δίνοντας την δυνατότητα αγοράς μετοχών σε ευνοΪκές τιμές. H προσωπική περιουσία του Myhrvold είναι σήμερα περί τα 80 δισεκατομμύρια δραχμές. Mπορεί να φύγει για ανασκαφές, χωρίς να … πεινάσει. Δεν είναι όμως κακή πολιτική για μια εταιρία να δίνει πλούτο στους εργαζόμενούς της, διακινδυνεύοντας αποχωρήσεις πολύτιμων στελεχών της; «Tο να δίνεις στους ανθρώπους οικονομική ελευθερία είναι καλό πράγμα», απαντά ο Myhrvold. «Σημαίνει ότι όλοι βρίσκονται εκεί επειδή το θέλουν. Eπίσης το πνεύμα συντροφικότητας που δημιουργείται από τον μοίρασμα του πλούτου, είναι καλό πράγμα. Eίναι καλύτερο να μοιράζεις και να δεχθείς το γεγονός ότι κάποιος κάποια μέρα θα θέλει και θα πάει να κάνει ανασκαφές για δεινοσαύρους…»
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 20.6.1999