Απολογισμό έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας και μεταξύ άλλων είπε: «Εχουμε κάνει από τον Ιανουάριο 2.000 ελέγχους σε μαγαζιά. Σε 1.000 περιπτώσεις ή δώσαμε πρόστιμο ή πήραμε τραπεζοκαθίσματα. Το πρόβλημα όμως είναι πολύ πιο βαθύ για τον εξής λόγο: διότι το κόστος των προστίμων είναι κοντά στα 1.000-1.500 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή, αν το αναγάγετε, είναι ένας καφές την ημέρα. Αρα σου λέει και ο καταστηματάρχης “αυτό είναι το πρόστιμο, το πληρώνω και βγάζω τα χρήματα επί 100″» (ΣΚΑΪ, 4.4.2024).
Τα λεγόμενά του πιστοποιούνται από την κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι όλων των πόλεων οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν σλάλομ ανάμεσα σε τραπεζοκαθίσματα ή περπατούν στον δρόμο μιας και τα πεζοδρόμια έγιναν τραπεζοδρόμια.
Το εξωφρενικό όμως δεν είναι αυτό. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών νομοθετική παρέμβαση για την αύξηση των προστίμων! Δηλαδή στη χώρα που ανθεί η γνωστή πορτοκαλέα, θα ασχοληθεί ο υπουργός, θα γίνουν επιτροπές, να κινηθεί ο κεντρικός μηχανισμός για τα τραπεζοκαθίσματα στο Κολωνάκι. Ενα πρόβλημα που απασχολεί τους δημότες δεν μπορεί να το λύσει ο εκλεγμένος δήμαρχός τους, αλλά πρέπει να έχει την άδεια του «κράτους-πατερούλη».
Δεν θα ήταν πιο απλό και λογικότερο να αποφασίζονται αυτά σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου και συμφώνως με τις επιθυμίες των πολιτών, οι οποίοι στο τέλος κάθε θητείας κρίνουν τους τοπικούς τους άρχοντες; Μπορεί σε κάποιους φτωχούς δήμους το πρόστιμο των 1.000-1.500 ευρώ να είναι υπερβολικό, ενώ στο Κολωνάκι, όπως σωστά είπε ο κ. Δούκας, «είναι ένας καφές». Οποια απόφαση κι αν λάβει το υπουργείο Εσωτερικών, θα είναι χονδροειδής και συνεπώς στραβή.
Τρεις τροπολογίες είχε περάσει η κυβέρνηση για την παράταση της δυνατότητας των καταστημάτων εστίασης να διατηρούν τραπεζοκαθίσματα σε διπλάσιο κοινόχρηστο χώρο πέραν του προβλεπόμενου στην άδεια. Το μέτρο είχε θεσπιστεί λόγω πανδημίας και επέζησε τρία χρόνια έπειτα από αυτή. Αναρωτιόμασταν τότε: «Τι δουλειά έχει ο κ. Μάκης Βορίδης από την οδό Σταδίου να ορίζει τα τραπεζοκαθίσματα στην Ξάνθη; Γιατί ασχολείται η ελληνική Βουλή με τους κοινόχρηστους χώρους στη Φλώρινα; Ολα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να επιλύουν οι δημότες με τις Αρχές που εκλέγουν. Αν οι τελευταίες ευνοούν κάποιους εις βάρος των ελεύθερων χώρων, εκεί είναι οι πολίτες να πιάσουν τον δήμαρχο από το αυτί. Γιατί πρέπει οι υπουργοί να ασχολούνται με κάθε λεπτομέρεια της καθημερινότητας καθ’ άπασα την επικράτεια;» («Καθημερινή», 2.10.2022).
Η απάντηση είναι απλή: το πελατειακό κράτος θέλει πολλές αρμοδιότητες για να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες του.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 6.4.2024