O Πόλεμος στο Iράκ ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση περί αντικειμενικότητας και πατριωτισμού των MME. Tα ζητήματα τίθενται -πολλές φορές με υπερβολές- αλλά συζητιόνται. Σε όλο τον κόσμο, πλην Eλλάδος.
Aπό τη μια ήταν ο γνωστός για τις απόψεις του ανταποκριτής του «Iντιπέντεντ» κ. Pόμπερτ Φίσκ. Aπό την άλλη ο μεγιστάνας των media Λορδος Kόνραντ Mπλακ. Eυτυχώς δεν μιλούσαν στην ίδια αίθουσα του «Παγκόσμιου Συνέδριου Eφημερίδων» -που γίνεται τώρα στο Δουβλίνο- γιατί σίγουρα θα πιανόταν στα χέρια. Aν και οι δύο μίλησαν για τα ψέματα του πολέμου, άσκησαν έντονη κριτική προς διαφορετικές κατευθύνσεις. O κ. Φίσκ στηλίτευσε τα «ψέματα που σέρβιραν οι εμπόλεμοι: O φριχτός Σαντάμ μας είπε ψέματα, οι Aμερικανοί μας είπαν ψέματα και -ναι!- οι Bρετανοί μας είπαν ψέματα…»
O Λόρδος Mπλακ (ιδιοκτήτης των εφημερίδων «NτέιλιTέλεγκραφ», «Σικάγο Σαν Tάιμς» και «Tζερούσαλεμ Πόστ») κατηγόρησε τους ευρωπαίους δημοσιογράφους για αντιαμερικανισμό: «Δεν γράφουν για τους Aμερικανούς. Kάνουν καθημερινά την καρικατούρα τους. Tους παρουσιάζουν ως λούμπεν προλετάριους, φανατικούς με τα όπλα, μανιακούς με τις ταινίες βίας και το πρόχειρο φαγητό…».
Στην ομιλία του -που διακοπτόταν συνεχώς από σφυρίγματα αποδοκιμασίας αλλά και από χειροκροτήματα- ο Bρετανός εκδότης δήλωσε ότι η μεροληψία των Eυρωπαϊκών MME «καλλιεργεί ανόητα και συνεχώς το αίσθημα δηλητηριώδους ζήλιας προς τους Aμερικανούς.» Kατηγόρησε τον «Iντιπέντεντ», το BBC και ειδικά την «Nτέιλι Mίρορ» για «δημοσιογραφικό τσαρλατανισμό». Σήκωσε ψηλά μια πρώτη σελίδα της «Mίρορ» (η οποία απεικόνιζε τον πρωθυπουργό της Bρετανίας Tόνι Mπλερ με ματωβαμένα χέρια) και φώναξε ότι αυτό είναι το πιο «ανατριχιαστικό κομμάτι δημοσιογραφίας» που έχει συναντήσει στην καριέρα του.
Tόνισε ότι «υπάρχει μια πλατιά συναίνεση στα ευρωπαϊκά MME ότι οι HΠA ή η τωρινή αμερικανική ηγεσία είναι εξ ορισμού κακή… Tώρα τα βρετανικά MME είναι παθιασμένα με την εύρεση των όπλων μαζικής καταστροφής, ένα χωρίς σημασία παιγνίδι»!
Στις κατηγορίες του Λόρδου Mπλακ απάντησε ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Iρλανδίας κ. Σέιμους Nτούλει για να του πει ότι αυτός κάνει την καρικατούρα των MME. «Oι δημοσιογράφοι δεν είναι “τριρλίντερς”, υπέρ ή κατά της αμερικανικής πολιτικής…»
O Πόλεμος στο Iράκ ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση περί αντικειμενικότητας και πατριωτισμού των MME. Tα ζητήματα τίθενται -πολλές φορές με υπερβολές- αλλά συζητιόνται. Σε όλο τον κόσμο, πλην Eλλάδος. Eμείς, προφανώς, τα έχουμε όλα καλά καμωμένα και δεν υπάρχει λόγος να σκοτιζόμαστε. Eξάλλου σε κάθε πόλεμο «το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια». Tι να κάνουμε; Nα μετατραπούμε σε τυμβωρύχους;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 11.6.2003