Δύο ήταν οι φονικότερες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων. Η πρώτη, το 2007 στη Ζαχάρω Ηλείας (49 νεκροί), ξεκίνησε από μια 84χρονη που μαγείρευε στην αυλή της. Η πιο πρόσφατη στην Πεντέλη-Μάτι (102 νεκροί) ξέσπασε όταν ένας 65χρονος πήγε να κάψει κάποια κλαδιά. Με τον νέο Ποινικό Κώδικα –που ο υπουργός Δικαιοσύνης συνέταξε στο γόνατο και η κυβέρνηση μες στην τρελή χαρά των δημοσκοπήσεων προτείνει– οι εμπρησμοί εξ αμελείας γίνονται κακούργημα. Θα δούμε δηλαδή 84χρονες να σέρνονται σιδεροδέσμιες στα δικαστήρια (στα κακουργήματα ο νόμος επιτάσσει να φοράει ο κατηγορούμενος χειροπέδες) για να καταδικαστούν σε… ισόβια κάθειρξη.
Να κάνουμε μια προβολή στο μέλλον: λίγο μετά την εφαρμογή του νέου κώδικα θα αρχίσουν οι κλαυθμοί για την «ανάλγητη πολιτεία», που χρίζει τις γερόντισσες κακούργες. Αυτούς τους οδυρμούς θα μεταδίδουν πρώτοι οι ρεπόρτερ των καναλιών που σήμερα καμαρώνουν ότι «επιτέλους μπαίνει τέλος στην ασυδοσία των εμπρηστών…». Ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπό την πίεση της κατακραυγής, θα δώσει συνέντευξη θα ανακοινώσει τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα για να αλλάξει αυτά που άλλαξαν το 2021 και είχαν αλλάξει το 2019. Σε δουλειά να βρισκόμαστε, δηλαδή, ή πώς οι νομοθεσίες υπό το κράτος των εντυπώσεων και με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις γίνονται αυτεπίστροφο.
Δεν ξέρουμε αν εξαντλήθηκε το ισχνό κομπόδεμα στρατηγικής, που ιστορικώς όλες οι κυβερνήσεις έχουν σε αυτήν τη χώρα. Η αλήθεια είναι πως στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη έπεσαν πολλά· πανδημία, Τουρκία, Εβρος κ.ά. Ομως στα πολύπλοκα κοινωνικά θέματα η κυβέρνηση έχει μία μόνο, απλοϊκή απάντηση. Αντί να χαράξει σύνθετη στρατηγική, όπως επιτάσσουν οι ανάγκες των καιρών, «κάθε φορά που η ελληνική κοινωνία συγκλονίζεται από ένα έγκλημα, θα βγει ο υπουργός Δικαιοσύνης να εξαγγείλει ότι αυστηροποιούνται οι ποινές. Οχι γενικώς, αλλά για το αδίκημα που κλαίνε στα πρωινάδικα» («Αυστηροποιήσεις διά πάσαν…», 14.7.2021). Κι επειδή την περασμένη διετία έχουν κλάψει για πολλά θέματα στην TV προέκυψε ο νέος Ποινικός Κώδικας, που παρουσίασε ο κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας.
Είναι άγνωστο αν και κατά πόσον παρακολουθεί αυτά τα θέματα ο πρωθυπουργός, ένας κατεξοχήν φιλελεύθερος πολιτικός, ή αν έπεσε στην παγίδα του «άσ’ το γι’ αργότερα», επειδή βρίσκεται στις συμπληγάδες των κρίσεων. Ομως μαζεύονται πολλά ακροδεξιά σύννεφα στον ορίζοντα της κυβέρνησης. Δεν είναι μόνο η πρόταση για τον νέο Ποινικό Κώδικα, που μυρίζει δεκαετία του 1950. Ούτε καν το επεισόδιο με τον κ. Ελπιδοφόρο, όταν ο κ. Μητσοτάκης ανέβαλε αρχικώς τη συνάντηση μαζί του επειδή ο ιεράρχης πήγε στα εγκαίνια του «Τουρκικού Σπιτιού» στη Νέα Υόρκη, αλλά δεν ανέβαλε τη συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουντέρες, ο οποίος επίσης ήταν εκεί με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, κ. Ερσίν Τατάρ. Είναι τα ακροδεξιά τσαλιμάκια με τις επιχορηγήσεις που κάνει η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη (που γράφαμε την περασμένη Παρασκευή 1.10.2021), το κυνήγι φαντασμάτων στο οποίο διαδικτυακώς επιδίδεται ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος («Ο Παπουλάκος κι ο Φουκαράκος», 30.9.2021) κ.ά.
Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από την κυβέρνηση. Ο φόβος της Ακροδεξιάς, που όμως έχει ως αποτέλεσμα ακροδεξιές πολιτικές. Οχι σαν στρατηγική επιλογή, αλλά διά της διολίσθησης…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 3.10.2021