Ωραία όσα είπε και εύγε. Δεν αφήνει κάποιον που ξέρει τη δουλειά να τα υλοποιήσει;
Είπε πολλά ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Κάποια από αυτά ήταν γνήσιες ανοησίες, όπως η αποστροφή του για την Τράπεζα της Ελλάδος: «Ρόλος του διοικητή της είναι να εφαρμόζει την (κυβερνητική) πολιτική. (…) Είναι αυτονόητο ότι η ΤτΕ θα ταυτίζεται με την πολιτική και τις επιλογές της κυβέρνησης». Να τον συγχωρήσουμε, διότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας είναι στο δεύτερο έτος των σπουδών του στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και την Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Μέχρι τον Ιούλιο του 2015 νόμιζε ότι είναι κάτι σαν μαθητική συνέλευση στην οποία μπορείς να απειλήσεις με αποχή και καταλήψεις.
Ο γενικός τόνος της ομιλίας και της συνέντευξής του, όμως, έδειξε έναν άλλο Τσίπρα. Φίλος των επενδύσεων, υπέρ των ΣΔΙΤ, αποδοχή των στατιστικών της ΕΛΣΑΤ. Βρήκε μέχρι και έναν καλό λόγο για τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις οι οποίες, όπως και η δική του, δεν είχαν περιθώρια να σκορπίσουν λεφτά. Μοιάζει σαν να ζούμε στην Ελλάδα το «τέλος της Ιστορίας» με τριάντα χρόνια καθυστέρηση. Οπως με την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου τελείωσε η συζήτηση για τις αρετές του κρατικομονοπωλιακού σοσιαλισμού και θριάμβευσε η φιλελεύθερη δημοκρατία των ανοιχτών αγορών, έτσι και με τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσαν όλες οι ανόητες δοξασίες της μετεμφυλιακής Ελλάδας, για το κράτος που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει.
Κάποιοι κακόπιστοι θα πουν ότι ο κ. Τσίπρας είναι οπαδός του (γκραουτσο)μαρξιστικού δόγματος «αυτές είναι οι αρχές μου. Αν δεν αρέσουν, έχω κι άλλες». Θεμιτή η κριτική και αυθόρμητη, αν δει κανείς τα «πριν και μετά βίντεο» που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Εμείς, όμως, θα είμαστε επιεικείς και θα βαθμολογήσουμε την παρουσία του με «λίαν καλώς», επειδή έκανε μεγάλη προσπάθεια.
Σύμφωνοι! Είπε κάποια νούμερα λάθος –μάλλον από σκοπιμότητα–, αλλά είναι μεγάλη η απόσταση ενός πολιτικού που έλεγε ότι όσοι αγοράσουν στην Ελλάδα θα χάσουν τα λεφτά τους με το «η κυβέρνηση αυτή είναι φιλική προς τους επενδυτές. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καταπολεμήσουμε παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, όπως η γραφειοκρατία, το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας έχουν γίνει περισσότερα απ’ όσα είχαν γίνει για δεκαετίες».
Το τελευταίο είναι ψεύδος και η υπόθεση της «Ελληνικός Χρυσός» δείχνει ότι μάλλον κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας θα φύγουν τόσες επενδύσεις από την Ελλάδα όσες ήρθαν τις τελευταίες δεκαετίες. Επομένως, κάποιος πρέπει να πει στον κ. Τσίπρα «ωραία όλα αυτά που λέτε –και εύγε– αλλά δεν αφήνετε κάποιον που ξέρει τη δουλειά να τα υλοποιήσει;». Διότι με συμβούλους σαν τον κ. Νίκο Καρανίκα, που λέει για μια επένδυση που ζει 2.400 οικογένειες «στα τσακίδια», πάμε από το #Grexit στο #GrDeinvest…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 12.9.2017