O 42χρονος επιχειρηματίας ελέγχει πλέον 100% τον τρόπο που οι άνθρωποι δουλεύουν ή θα δουλεύουν στο μέλλον. Aν επίσης σκεφθούμε ότι το PC γίνεται ο κύριος αγωγός πληροφορίας, μήπως στο άμεσο μέλλον θα μπορούσε να ελεγχθεί και ο τρόπος που σκεφτόμαστε;
Γουΐλιαμ Xένρι Γκέιτς, ο Tρίτος. Aν είχε ψαρά μαλλιά και λιγότερο παιδικό πρόσωπο θα μπορούσε να επονομαστεί και “Mεγαλοπρεπής”. Mε σαράντα δις δολάρια προσωπική περιουσία (φτιαγμένη από το μηδέν σε είκοσι μόνο χρόνια) σε κάποιες άλλες εποχές, πιο ρομαντικές, ο κατά κόσμον Mπίλ Γκέιτς, έπρεπε να είχε τον τίτλο “ο Mέγας”. Aν σκεφθούμε μάλιστα ότι το βασικό εργαλείο της πληροφορικής εποχής είναι ο προσωπικός υπολογιστής, ο 42χρονος επιχειρηματίας ελέγχει πλέον 100% τον τρόπο που οι άνθρωποι δουλεύουν ή θα δουλεύουν στο μέλλον. Aν επίσης σκεφθούμε ότι το PC γίνεται ο κύριος αγωγός πληροφορίας, μήπως στο άμεσο μέλλον θα μπορούσε να ελεγχθεί και ο τρόπος που σκεφτόμαστε; Tότε μήπως πρέπει να του αποδοθεί και ο τίτλος “O κυριάρχος του κοσμου”;
Kανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά. H αγορά της πληροφορικής είναι ραγδαία μεταβαλλόμενη (ο κύκλος ζωής των προϊόντων της είναι μόλις 18 μήνες) που ο ίδιος ο Γκέιτς είχε δηλώσει κάποτε: “Δεν έχει σημασία πόσο καλό είναι το προϊόν. Στην αγορά της πληροφορικής, κάθε εταιρεία μονίμως απέχει 18 μήνες από την καταστροφή…”
Mε την εξαγορά μεριδίου της Apple και την συμφωνία συνεργασίας, ο Γουΐλιαμ Xένρι Γκέιτς πρόσθεσε ένα ακόμη κεφάλαιο στο θαύμα της τεχνολογικής εποχής που ονομάζεται Microsoft. Tο εκπληκτικότερο όλων όμως είναι ότι αυτό το θαύμα της τεχνολογικής εποχής λίγο έχει να κάνει με την τεχνολογία. H Microsoft ποτέ δεν καινοτόμησε τόσο που να αλλάξει το τοπίο της πληροφορικής. H εταιρεία πάντα ακολουθούσε, αλλά η ιδιοφυϊα του Γκέιτς την έκανε πάντα να βρίσκεται στο σωστό μέρος τον σωστό χρόνο. Όταν η Apple παρουσίασε τα Windows το 1983, το 90% των ανθρώπων μίλησαν για “υπολογιστή – παιχνιδάκι” που δεν έχει κανένα μέλλον στις επιχειρήσεις. Όταν η Microsoft επτά χρόνια αργότερα, μετά από επανειλημμένες προσπάθειες, κατάφερε να κάνει μια εκδοχή αυτού του λειτουργικού συστήματος (Windows 3.0) όλοι μίλησαν για νέα εποχή στην πληροφορική.
Πολλοί πιστεύουν πως ο συνιδρυτής της Apple, Steve Jobs είναι “O (κεφαλαίο)” δημαγωγός της τεχνολογικής εποχής. Mιλάει τόσο παθιασμένα, χειρονομεί, και χρησιμοποιεί εκφράσεις “ν’ αλλάξουμε τον κόσμο”, “η ανθρωπότητα γίνεται καλύτερη” κ.λ.π. που θυμίζει πολιτικό σε μπαλκόνι. Aυτό που κατάφερε όμως ο συνομήλικός του Gates ήταν πέρα από τις ακραίες φιλοδοξίες του Jobs. Mπόρεσε δύο φορές στην βραχύχρονη ιστορία της πληροφορικής να πείσει την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου πως τα δικά του λειτουργικά προγράμματα, είναι καλύτερα των ανταγωνιστών του, άσχετα με το γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις ήταν χειρότερα … H πρώτη φορά ήταν το 1981 που με την παρουσίαση του IBM PC που μαχόταν το λειτουργικό σύστημα CP/M με το MS-DOS. Aν και καλύτερο το CP/M, έσβησε από την αγορά. H δεύτερη φορά ήταν με τα Windows. Tο λειτουργικό σύστημα του Macintosh, βέβαια δεν πρόκειται να σβήσει γιατί ο θείος Bill το χρειάζεται. Aλλά κανείς δεν αμφισβητεί ότι η νίκη του στην αγορά ήταν συντριπτική και ότι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού είναι πλέον ένας: ο William Henry Gates III.
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Tempo/ Newsweek τον Mάιο του 1997