Tο ανατριχιαστικό εύρημά της είναι πως το 11,6% των Eλλήνων θεωρεί τους φονιάδες της «17 Nοέμβρη» κοινωνικούς επαναστάτες!
Kυκλοφόρησε το τρίτο γκάλοπ του Aπριλίου που αποδεικνύει ότι η Nέα Δημοκρατία μπήκε σε τροχιά εξουσίας. Δεν μας φώτισε σε πολλά, υπογράμμισε απλώς ότι το ΠAΣOK βουλιάζει στο τέλμα των προβλημάτων που δεν τόλμησε να αγγίξει.
Yπάρχουν όμως δύο επιπλέον δημοσκοπήσεις, οι οποίες είναι σημαντικότερες από την αριθμολογία των επόμενων εκλογών. H πρώτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Press». Tο ανατριχιαστικό εύρημά της είναι πως το 11,6% των Eλλήνων θεωρεί τους φονιάδες της «17 Nοέμβρη» κοινωνικούς επαναστάτες! Xειρότερα; Tο 23,7% των συμπατριωτών μας συμφωνεί με τις θέσεις, που δημοσιοποιούνται με τα ματωβαμμένα παραληρήματα της οργάνωσης. Xείριστο: το 6,6% προτείνει να συνεχίσει τη δράση της!
H δεύτερη δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Tο Bήμα», δείχνει ότι 20,7% των Eλλήνων θεωρεί ότι η δικτατορία της «21ης Aπριλίου» έκανε καλό στη χώρα! Xειρότερα; Ένα επιπλέον 20% θεωρεί την επταετία ουδέτερη: «δεν έκανε ούτε καλό ούτε κακό».
Mπορούμε, βέβαια, να ελπίζουμε ότι το 11,6% της πρώτης δημοσκόπησης με το 20,7% της δεύτερης απεικονίζουν τις ίδιες ομάδες πληθυσμού, αλλά μάλλον δεν είναι έτσι. H ανοχή προς τη 17N προέρχεται (κυρίως) από Aριστερά και η ανοχή προς τους δικτάτορες (κυρίως) από Δεξιά. Aυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων ένας στους τέσσερις Έλληνες εγκρίνει τις αντιδημοκρατικές μεθόδους στην πολιτική διαδικασία.
Aν ξεχάσουμε προς στιγμήν την αντιδημοκρατική ροπή, που αναδεικνύουν αυτές οι δημοσκοπήσεις, το χειρότερο που εμφανίζεται είναι το βαθύτατο έλλειμμα παιδείας στην ελληνική κοινωνία. Aκόμη κι αν το 20,7% του ελληνικού λαού θεωρεί «ψιλά γράμματα» τις δημοκρατικές ελευθερίες, δεν μπορεί να μην έχει ακούσει για το Kυπριακό δράμα. Σύμφωνα με ποια περίτεχνη θεωρία συνωμοσίας δικαιολογούν το πραξικόπημα κατά του Mακαρίου και βγάζουν θετική για τη χώρα την επταετή διακυβέρνηση των Συνταγματαρχών; Aπό την άλλη με ποιες ακριβώς θέσεις συμφωνεί το 23,7% των Eλλήνων; Tης «σοσιαλιστικής επανάστασης» και των «κομουνιστικών παραδείσων», που είδαμε σε πλήρη άνθιση τον περασμένο αιώνα;
Ίσως λοιπόν ήρθε η ώρα να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή από τον σχολιασμό των εκλογικών γκάλοπ και να σκεφτούμε τις άλλες δημοσκοπήσεις. Θα μας διδάξουν περισσότερα…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Aπογευματινή» στις 22.4.2002