Η νέα μεγάλη ιδέα του διεθνούς Τύπου είναι η καταπολέμηση του θανάτου.
Η νέα μεγάλη ιδέα του διεθνούς Τύπου είναι η καταπολέμηση του θανάτου. Αυτό τονίζει ο William Powers, σχολιαστής της πολιτικής επιθεώρησης «Τhe National Journal»: όλη η αρθρογραφία του έγκυρου Τύπου πια αντιμετωπίζει τα θέματα υγείας με την ίδια θέρμη που στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε στρατευτεί κατά του ναζισμού, κατά την διάρκεια του ψυχρού Πολέμου κατά του κομουνισμού και στην δεκαετία του 1960 κατά της φτώχειας.
«Κοιτάξτε προσεκτικά τις εφημερίδες αυτόν τον καιρό», γράφει, «και θα δείτε το μέλλον της δημοσιογραφίας. Την 4η Ιουλίου… οι New York Times είχαν στην πρώτη σελίδα ένα θέμα για τις προθέσεις του George Bush σχετικά με την έρευνα στα βλαστικά κύτταρα. Το κομμάτι δεν είχε μόνο ειδήσεις, αλλά ένα σκληρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, που συμπυκνωνόταν στην παρακάτω φράση: “Με τα ποσοστά δημοτικότητας του κ. Μπους να πέφτουν, εν μέρει επειδή το κοινό πιστεύει ότι οι απόψεις του Προέδρου είναι πολύ συντηρητικές, οι αποφάσεις για την έρευνα στα βλαστικά κύτταρα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.” Προσοχή λοιπόν πρόεδρε Νο 43: αν σταματήσεις την έρευνα αποχαιρέτησε την δεύτερη θητεία».
Δίπλα υπήρχε ένα ακόμη άρθρο από το μέτωπο της ιατρικής. «Είχε ένα από εκείνους τους θεατρικούς τίτλους που οι Times φυλάγουν για τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας: “Αυτοσυντηρούμενη μηχανική καρδιά χτυπά για πρώτη φορά στο σώμα ανθρώπου”…»
«Ο Ψυχρός πόλεμος κερδήθηκε», συνεχίζει ο William Powers. «Το έθνος ευημερεί. Οι μεσήλικες κυβερνούν τα media και μόνο ένα ερώτημα παραμένει: Μπορούμε να ζήσουμε για πάντα; Το ακούμε στην τηλεόραση. Είναι στο ραδιόφωνο. Το βρίσκουμε στις εφημερίδες καθημερινά. Είναι ο ρυθμός του μέλλοντος και τελικά το μόνο θέμα με ζουμί. Στη δεκαετία του 1930 οι πιο έξυπνοι δημοσιογράφοι είδαν ότι ο Χίτλερ ερχόταν κι έβγαλαν νωρίς την είδηση. Σήμερα ο εχθρός που πρέπει να προσέχουμε είναι πιο τρομαχτικός. Είναι ο απόλυτος δικτάτωρ: ο θάνατος. Οι πενηντάρηδες των media βλέπουν ξεκάθαρα τα δολερά σχέδιά του. Δεν θέλει απλώς να πάρει τους γονείς και τους παππούδες, τους γηραιούς ανθρώπους. Τους θέλει όλους…»
Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς το μέτωπο όπου οι δυνάμεις του καλού πολεμούν. Σήμερα οι σύμμαχοι δεν είναι οι Βρετανοί και οι Γάλλοι, αλλά οι επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας και τα ερευνητικά κέντρα. «Οι μηχανές που επιμηκύνουν τη ζωή είναι το μισό ρεπορτάζ. Το άλλο μισό αφορά την ποινικοποίηση εκείνων των απρόσεκτων ατόμων που με την συμπεριφορά τους πιθανώς να μικρύνουν την ζωή όλων μας…» Η USA Today της 6ης Ιουλίου υποστηρίζει θερμά την πρόταση να απαγορευτεί το κάπνισμα και στους εξωτερικούς χώρους. Πολλές εφημερίδες χαιρέτησαν την απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων σε αυτοκίνητα που επέβαλε η πολιτεία της Νέας Υόρκης. Τέλος ο πόλεμος των media κατά του θανάτου συμπληρώνεται με μια ακόμη σειρά άρθρων. «Κάποτε οι εφημερίδες αγιοποιούσαν τους ήρωες πολέμου, τους εφευρέτες, τους αστροναύτες», σημειώνει ο William Powers. «Σήμερα λατρεύουμε όσους επιβίωσαν του καρκίνου…» Και φυσικά, όλους εκείνους που πέρασαν επιτυχώς το όριο των 100 χρόνων ζωής…
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 29.7.2001