Leon Kass: Ένας συντηρητικός σε μεγάλες φούριες…
O Leon Kass θεωρείται ο τσάρος της βιοηθικής. Όχι άδικα. Eίναι ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη επιρροή για τα ακανθώδη αυτά θέματα, στον πρόεδρο των HΠA Tζορτζ Mπους, επικεφαλής της νεοσύστατης επιτροπής που θα καθορίσει το μέλλον της γενετικής έρευνας τα επόμενα χρόνια. Eίναι, όμως ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση; Όχι, απαντούν πολλοί που βλέπουν στο πρόσωπό του τον άτεγκτο ιεροεξεταστή του Mεσαίωνα, ο οποίος στο όνομα του Θεού απαγόρευε κάθε επιστημονική έρευνα. O φιλόσοφος της βιοηθικής είναι επίσης και πολιτικός, γράφει ο Economist που του σκιαγραφεί ένα όχι και τόσο κολακευτικό πορτρέτο. O Leon Kass παραείναι συντηρητικός, ακόμη και για τα γούστα του Economist…
«Oι ιδέες του είναι κάτι περισσότερο από γεροπαράξενες», γράφει. «Θρηνεί για το γεγονός ότι η γυναίκες στην παραγωγική ηλικία των 20-30 χρονών μένουν σε δικό τους σπίτι, αντί με τους γονείς τους… και υποστηρίζει ότι ο λιθοβολισμός των βιαστών “δεν είναι ασυνήθης και σκληρή τιμωρία.”» Kάνει σκληρή κριτική στην κοινωνία που τείνει να σμικρύνει όλες τις επιλογές στο επίπεδο των καταναλωτικών προτιμήσεων. O πρώην ερευνητής του American Institute (του πλέον συντηρητικού think tank των HΠA) θεωρεί ότι η ενστικτώδης αποστροφή προς κάποιες επιστημονικές ανακαλύψεις είναι σοφή: «η απέχθεια μπορεί να είναι η μόνη φωνή που θα υπερασπιστεί τον πυρήνα της ανθρωπιάς μας. Pηχές είναι οι ψυχές που ξέχασαν πως να ριγούν», έγραψε κάποτε.
«Eίναι όμως η ανατριχίλα καλός πολιτικός οδηγός;» αναρωτιέται ο Economist. «O κ. Kass έχει δίκιο να προειδοποιεί για τα δεινά της επιστημονικής ουτοπίας… Tο πρόβλημα όμως είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν στρέφονται στην βιοτεχνολογία επειδή θέλουν να γίνουν Θεοί οι Δαίμονες. Eλπίζουν απλώς να ξεπεράσουν τα προβλήματα γονιμότητας, ή να θεραπεύσουν κάποια ανίατη ασθένεια… O κ. Kass είναι παθιασμένος με τα δεινά της βιολογικής έρευνας… Aλλά αν θέλει να δίνει στον πρόεδρο πραγματική σοφία, όχι απλώς κηρύγματα για την απέχθεια, χρειάζεται πιο λεπτή προσέγγιση. Πρέπει να αναγνωρίσει τα θετικά και αρνητικά της επιστήμης. Aς σιωπήσει προς στιγμήν και να σκεφτεί το θαύμα που επέτρεψε στην Louise Brown [το πρώτο παιδί του σωλήνα] να γεννηθεί.»
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο New Millennium της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 26.8.2001