Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά συντάραξε το πανελλήνιο, κάτι που μοιάζει ανεξήγητο με τα απλά πολιτικά μαθηματικά. Ηταν αρχηγός του τρίτου αλλά μικρού κόμματος της Βουλής. Κρατούσε, όμως, από τρανή γενιά. Δεν εννοούμε μόνο τον πατέρα της, που ήταν επίσης αγαπητός στον λαό, αλλά και το κόμμα της το οποίο δείχνει σημάδια αναβίωσης.
Γράφτηκαν πολλά για τη σύντομη ζωή της εκλιπούσης, για το ήθος της, τη μετριοπάθεια, τον αγώνα που έδωσε με τη νόσο. Αλήθεια ήταν όλα, μα εκείνο που μεγέθυνε το σοκ του θανάτου ήταν το πλατύ χαμόγελό της. Ουδείς –τουλάχιστον απ’ όσους την παρακολουθούσαν εκ του μακρόθεν– θα μπορούσε πριν από δύο εβδομάδες να πιστέψει ότι το τέλος ήταν τόσο κοντά. Το χαμόγελό της έκρυβε από φίλους και αντιπάλους όσα περνούσε. Κανενός δεν πέρασε από το μυαλό ότι θα έφευγε τόσο σύντομα.
Δικαίως, λοιπόν, υποκλίνονται οι πολιτικοί της αντίπαλοι και δικαίως της αποδίδονται τιμές. Προς τι, όμως, η τριήμερη παύση των εργασιών της Βουλής, που μαζί με την αργία της 28ης Οκτωβρίου και τη «γέφυρα» της Παρασκευής (που πρώτοι δίδαξαν οι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ) κάνει ένα ολόκληρο επταήμερο; Δεν είναι υπερβολική μία εβδομάδα σιγής;
Θα συμφωνήσουμε ότι το κλίμα στη Βουλή θα ήταν βαρύ, αφού έφυγε μια τόσο αγαπητή συνάδελφος των εκλεκτών του έθνους, αλλά από την άλλη δεν θα τιμούσε καλύτερα τη μνήμη της μια συνεδρίαση αφιερωμένη σε αυτήν; Επικίνδυνη πρόταση· δεν το αρνούμαστε. Οι μπακαλιάροι που πιθανώς να εκστομίζονταν στη διάρκεια μιας τέτοιας ημέρας μπορεί να έφερναν το αντίθετο της αποδόσεως τιμής αποτέλεσμα.
Μπορεί ωστόσο να ακούγαμε και καμιά σοβαρή πρόταση σαν εκείνη του κ. Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος επειδή λείπει από τη Βουλή έγραψε στο Facebook: «Η πολιτεία πρέπει επιτέλους να θεσπίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου και να το ονομάσει “Φώφη Γεννηματά”» (25.10.2021). Θα μπορούσε ίσως με αφορμή τον θάνατο του γελαστού κοριτσιού να κατατεθούν και άλλες προτάσεις, όπως η ενίσχυση από τη Βουλή νοσοκομειακών μονάδων που ασχολούνται με τη νόσο, την επιβράβευση ανθρώπων που την πολεμούν και άλλα πολλά. Εκτός δε όλων των άλλων, θα ζούσαμε μια ημέρα σπάνιας συναίνεσης στη Βουλή και εποικοδομητική. Αντί για κοκορομαχίες θα είχαμε προτάσεις για ένα πρόβλημα που απασχολεί μυριάδες Ελληνες πολίτες.
Υπάρχει όμως και κάτι θετικό από την κήρυξη του εθνικού πένθους. Η πιο επικίνδυνη για την πανδημία παρέλαση (λόγω του μεγάλου συνωστισμού που συνήθως παρατηρείται), η μαθητική της 27ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, δεν θα πραγματοποιηθεί με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών. Η Φώφη Γεννηματά προσέφερε μία ακόμη υπηρεσία. Η σημερινή ημέρα έγινε εθνικού πένθους με απόφαση του πρωθυπουργού…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 27.10.2021