Όταν η ανυπακοή, διακηρυγμένη ή μουλωχτή, γίνεται κανόνας, δεν υπάρχει κυβερνητικό μέτρο που μπορεί να την ανακόψει.
Το «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» είναι οι πέντε λέξεις που συνοψίζουν καλύτερα τη θέση της κυβέρνησης σε σχέση με την πανδημία. Αυτό φαίνεται ακόμη και στις προτάσεις των ειδικών επιστημόνων. Οι μισοί επιδημιολόγοι προτείνουν εμπρός, σε ό,τι αφορά το άνοιγμα εστίασης, μετακινήσεων κ.ά., και οι άλλοι λένε πίσω.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση θα βγει χαμένη όποια απόφαση και να πάρει. Αν τα ανοίγματα φέρουν αύξηση των κρουσμάτων, το ερώτημα θα είναι «γιατί ανοίξατε;»· αν μείνουν στα ίδια (ή λόγω εμβολίων μειωθούν), το ερώτημα θα είναι «γιατί μας ταλαιπωρήσατε και δεν ανοίγατε νωρίτερα;».
Σε αυτές τις καταστάσεις μόνο οι «σταλεγάκηδες» και οι αντιπολιτεύσεις βγαίνουν κερδισμένες. Ενα παράδειγμα: «Τραγικά λάθη στη στρατηγική. Στα χίλια κρούσματα, [επιβάλατε] lockdown. Στις τεσσεράμισι χιλιάδες κρούσματα, άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Τι να καταλάβει ο μέσος πολίτης;», έλεγε στη Βουλή ο κ. Αλέξης Τσίπρας (2.4.2021). «Καλούμε επιτέλους τον κ. Μητσοτάκη (…) να προχωρήσει παράλληλα σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Να εφαρμοστούν κανόνες ασφάλειας που θα επιτρέψουν το αυτονόητο: την κοινωνική ζωή με όρους σεβασμού και διασφάλισης της υγειονομικής σταθερότητας της χώρας», έγραφε προχθές (19.4.2021) η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν θα πούμε ότι οι σύντροφοι είναι μαρξιστές της φράξιας Γκράουτσο – «αυτές είναι οι αρχές μου, αλλά αν δεν σας αρέσουν έχω κι άλλες»· μπορεί να είναι κεϊνσιανοί του στιλ Τζον Μέιναρντ – «όταν τα δεδομένα αλλάζουν, εγώ αλλάζω γνώμη. Εσείς τι κάνετε;».
Το πρόβλημα με την παρούσα πανδημία είναι πως τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Δεν είναι μόνο οι μεταλλάξεις του ιού, τα πολλαπλής μορφής προβλήματα με τα εμβόλια, αλλά είναι και οι αλλαγές στη στάση του κοινού απέναντι στα μέτρα. Και όταν η ανυπακοή, διακηρυγμένη ή μουλωχτή, γίνεται κανόνας, δεν υπάρχει κυβερνητικό μέτρο που μπορεί να την ανακόψει.
Με βάση όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση βγαίνει χαμένη ό,τι κι αν κάνει. Λογικό, αν σκεφτούμε ότι ακόμη και η κραταιά Αγκελα Μέρκελ υποφέρει. «Σε ύψη-ρεκόρ βρίσκεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για τη γερμανική κυβέρνηση σε νέα δημοσκόπηση, η οποία καταγράφει μεταξύ άλλων σημαντική πτώση των ποσοστών της Χριστιανικής Ενωσης» (Καθημερινή 2.4.2021). Το μόνο παρήγορο γι’ αυτήν είναι ότι στο τέλος θα κριθεί αποκλειστικώς από την πανδημία.
Ο πόλεμος κατά του ιού θα τελειώσει με τα εμβόλια, οι περιορισμοί θα γίνουν μια κακή ανάμνηση και οι πολίτες δεν θα κρίνουν με το αν επέτρεψε ή απέτρεψε τα κορωνοπάρτι, αλλά με βάση την πρόταση κάθε κόμματος για το μέλλον.
Ας σκεφθούμε μόνο πώς κρίθηκε στις εκλογές του 1945 ο αρχιτέκτονας της νίκης του κατά πολύ μεγαλύτερου και οδυνηρότερου πολέμου Ουίνστον Τσώρτσιλ.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 21.4.2021