Μια χώρα χωρίς φίλτρα, χωρίς μηχανισμούς στάθμισης κι ελέγχου των εξουσιών, είναι σαν νταλίκα σε κατήφορο με τα φρένα σπασμένα.
Το ένα φίλτρο που δεν λειτούργησε είναι αυτό που επεσήμανε ο Μιχάλης Τσιντσίνης: «Παρά την τόση επίδειξη, ο μετέπειτα βουλευτής Γρεβενών κατάφερε να περάσει τρία και πλέον χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας χωρίς καν να έχουν ακούσει κάποιοι στο Μαξίμου το όνομά του (…) Εχει η Ν.Δ. τέτοια απροσωπόληπτα φίλτρα, που να ελέγχουν τα βιογραφικά όσων επιθυμούν να πολιτευθούν υπό τη σκέπη της;» («Καθημερινή» 26.10.2022).
Υπάρχουν και χειρότερα. Σύμφωνα με το vouliwatch.gr, τον μόνο δικτυακό τόπο που κρατάει στοιχεία από τα «πόθεν έσχες» πολιτικών, υπήρξε μια εκρηκτική αύξηση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας κατά την κοινοβουλευτική του θητεία. Τον πρώτο χρόνο αυξήθηκε κατά 830%! Η συμμετοχή του σε εταιρικά σχήματα από 183.000 το 2018, πήγε στο 1,3 εκατ. το 2020! Την ίδια περίοδο οι καταθέσεις του αυξήθηκαν από 3.300 ευρώ σε 2,3 εκατ.! Να πούμε μπράβο για το επιχειρηματικό δαιμόνιο του βουλευτή, αλλά υπάρχει μια λεπτομέρεια. Κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες ξοδεύουν εκατομμύρια εργατοώρες για να καταθέτουν δηλώσεις «πόθεν έσχες». Προς τι τόσος κόπος και τόσος χρόνος, αφού εξόφθαλμες περιπτώσεις, του Γιώργου Τράγκα παλιότερα και του κ. Ανδρέα Πάτση τώρα, περνούν απαρατήρητες; Πάει και το φίλτρο του «πόθεν έσχες». Είναι απλώς ο φερετζές της αδιαφάνειας.
Το τρίτο φίλτρο που δεν λειτουργεί είναι του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Στις 24.6.2021 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά και Σπυρίδων Κάτσης κατέθεσαν ερώτηση για τις απευθείας αναθέσεις των ΕΛΤΑ σε εταιρεία βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας· τότε ήταν 200.000 ευρώ, σήμερα ξεπερνούν το 1 εκατ. Η ερώτηση αυτή έμεινε αναπάντητη.
Το τέταρτο φίλτρο που δεν δούλεψε ήταν το δικό μας. Τα Μέσα Ενημέρωσης. Παρά τα πολλά σημάδια για τις δραστηριότητες του βουλευτή (καταγγελίες για εξωχώριες εταιρείες, ερωτήσεις στη Βουλή για απευθείας αναθέσεις κ.ά.) δεν χτύπησε κανένα καμπανάκι. Υπήρξε βεβαίως ο συνάδελφος κ. Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος ασχολείτο με τα πεπραγμένα της Τράπεζας Πειραιώς. Είναι η τράπεζα από την οποία ο κ. Πάτσης αγόρασε κόκκινα δάνεια 63 εκατ. ευρώ έναντι 4 εκατ. που δανείστηκε από την… ίδια! Κατήγγειλε τον Μάιο του 2021 στην Επιτροπή Πόθεν Εσχες τις εταιρείες που δεν δήλωσε ο βουλευτής. Δεν πήρε απάντηση, αλλά ίσως έτσι εξηγείται ένα άλλο μυστήριο. Ηταν ο κ. Πάτσης ο «εθνικός λόγος» για τον οποίο η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο; Απόρρητον…
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι μια χώρα χωρίς φίλτρα, χωρίς μηχανισμούς στάθμισης κι ελέγχου των εξουσιών, είναι σαν νταλίκα σε κατήφορο με τα φρένα σπασμένα. Τα χειρότερα έπονται…