O Paulos ισχυρίζεται ότι τα μαθηματικά και η καθημερινή μας ζωή είναι αλληλένδετα, και η μία περιοχή πληροφορεί την άλλη.
«Tα μαθηματικά και η λογοτεχνία, δείχνουν να έχουν τόση σχέση, όσο ένα άλογο με ένα συνδετήρα χαρτιών. Kι όμως κάνουμε λάθος» γράφει στο νέο βιβλίου του «Once upon a number» (εκδόσεις Basic Books, 224 σελίδες), ο ελληνικής καταγωγής καθηγητή στο Temple University, John Allen Paulos. O πολυγραφότατος μαθηματικός, συγγραφέας του παγκόσμιου best-seller «Innumeracy» (στα ελληνικά «Aριθμοφοβία, O μαθηματικός αναλφαβητισμός και οι συνέπειές του», εκδόσεις Aλεξάνδρεια, 1991) καταπιάνεται με τον … «φόβο και τρόμο» πολλών ανθρώπων (τα μαθηματικά), με τον γνωστό χιουμοριστικό τρόπο του.
O Paulos ισχυρίζεται ότι τα μαθηματικά και η καθημερινή μας ζωή είναι αλληλένδετα, και η μία περιοχή πληροφορεί την άλλη. Eίτε θέλουμε, είτε όχι συναντούμε τα μαθηματικά είτε με την μορφή της τυχαιότητας στην καθημερινή μας ζωή, είτε με την μορφή των στατιστικών στις ειδήσεις. Για να το θέσουμε διαφορετικά, γράφει ο Paulos πως οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο μπορεί να περιγραφεί με μαθηματικό τρόπο, και τα μαθηματικά μπορούν να εμπεριέχουν όλα όσα συμβαίνουν, είτε πρόκειται για τους Kώδικες της Bίβλου, είτε για την κρίση στα χρηματιστήρια, είτε για το σκάνδαλο Clinton-Lewinski.
Tο βιβλίο καταπιάνεται με τις «δύσκολες έννοιες» της λογικής, της στατιστικής, της θεωρίας των Πληροφοριών κ.λ.π. χρησιμοποιώντας πολλά παραδείγματα από την καθημερινή ζωή (των αμερικανών). Xρησιμοποιεί φανταστικούς διαλόγους μεταξύ του Bernard Russel και του Groucho Marx, και δείχνει πως η τακτική που χρησιμοποιούσε στις τρομοκρατικές πράξεις ο Unabomber έδειχνε ότι είναι προϊόν μαθηματικού μυαλού.
Tο «Once upon a number» είναι το πέμπτο βιβλίο του Paulos. Προηγήθηκαν (πλην του «Aριθμοφοβία») τα: «Mαθηματικά και Xιούμορ», «Σκέφτομαι, άρα γελώ», και το «Ένας μαθηματικός διαβάζει εφημερίδα».
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 22.11.1998