Το βιβλίο – μαρτυρία ενός δικηγόρου για τις ημέρες και τα έργα των ισχυρών του χρήματος και της πολιτικής…
Το εξώφυλλο του βιβλίου. Στη φωτογραφία του, η δίκη του Aριστοτέλη Ωνάση κατά Γ. Δούκα. Aγορεύει ο Σταύρος Kανελλόπουλος, ενώ δεξιά του είναι ο κ. Tρύφων Kουταλίδης. Παραπλεύρως, βρίσκεται ο Δημήτρης Mπακάλης, ενώ μόλις διακρίνεται, νεαρός ρεπόρτερ τότε, ο Σπύρος Tσίρος.
Τι συμβουλή θα έδινε, άραγε, αν ζούσε, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ σχετικά με το Ιράκ; Το πιθανότερο είναι να του έλεγε: «Αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να γίνονται, αλλά, αν γίνονται, δεν πρέπει να αποτυγχάνουν». Έτσι, τουλάχιστον, κατσάδιασε ο εθνάρχης το νεαρό Τζον Φ. Κένεντι, όταν ο τελευταίος παρέβη το διεθνές δίκαιο και επιχείρησε να εισβάλει στην Κούβα, αποβιβάζοντας εξόριστους αντικαθεστωτικούς στον Κόλπο των Χοίρων.
Η μαρτυρία αυτή, μαζί με πολλές άλλες, υπάρχει σε ένα νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε με τίτλο «Ο Δικηγόρος». Ο συγγραφέας του, ο μεγαλύτερος ίσως δικηγόρος των Αθηνών, το υπογράφει με το ψευδώνυμο «Παπινιανός». Πίσω, όμως, από το όνομα του ρηξικέλευθου νομικού της αρχαίας Ρώμης κρύβεται ο κ. Τρύφων Κουταλίδης, ένας άγνωστος στο ευρύ κοινό νομικός (δεν τον είδαμε π.χ. ποτέ σε φωτογραφίες δεξιώσεων), ο οποίος, όμως, στο παρασκήνιο, επηρέασε σημαντικά την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου τα τελευταία σαράντα χρόνια.
Ο σύγχρονος «Παπινιανός» ή -κατά κόσμον- Τρύφων Κουταλίδης γεννήθηκε το 1934. Όπως γράφει στο μικρό βιογραφικό σημείωμα, «ήθελε να γίνει αρχιτέκτων». «Τον υποχρέωσαν να σπουδάσει νομικά», επειδή, προφανώς, και ο πατέρας του ήταν δικηγόρος. Έκανε το διδακτορικό του στο Λονδίνο στο Αεροπορικό Δίκαιο και, διά της ασφαλιστικής εταιρείας «Ασπίς Πρόνοια», βρέθηκε στην «Ολυμπιακή». Εκεί ο Ωνάσης τον μετέτρεψε σε «φιναντσέρη», το οποίο, στη διάλεκτο του Μικρασιάτη μεγιστάνα, σημαίνει ειδικός στις χρηματοδοτικές μισθώσεις. Κατ’ ουσίαν, ο «δικηγόρος», όσον καιρό ήταν δίπλα στον Ωνάση, διαμόρφωνε το ελληνικό δίκαιο για τον τομέα των χρηματοδοτικών μισθώσεων. Άλλες φορές διά διαπραγματεύσεων, και κάποιες φορές κατ’ εντολήν των συνταγματαρχών της επταετίας.
Όταν, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις, η «Ολυμπιακή» πέρασε στο κράτος ο «Παπινιανός» έγινε δικηγόρος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και χειρίστηκε νομικά τις τελευταίες επιθυμίες του εθνάρχη. Όπως λέει ο ίδιος, «μετά το Ωνάσειο Πανεπιστήμιο… ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καραμανλή», στην οποία το πρώτο μάθημα ήταν: «σχολαστική τάξη, άψογη δημιουργία φακέλων και μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες».
Το βιβλίο «Ο Δικηγόρος», που κυκλοφορεί από το «Βιβλιοπωλείο της Εστίας», είναι μια πολύτιμη μαρτυρία για τη σύγχρονη Ιστορία μας. Αν και το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Κουταλίδης δεν τα αποκαλύπτει όλα, το σημαντικό είναι ότι πληθαίνουν οι έντυπες μαρτυρίες για το πρόσφατο παρελθόν. Ιστορίες που μπορεί να κυκλοφορούσαν ως διηγήσεις στα δημοσιογραφικά γραφεία ξεφεύγουν από τον παρόντα χρόνο και μένουν παρακαταθήκη στο μέλλον. Θα μπορούσαμε να πούμε, σχηματικά, πως η Ελλάδα άρχισε να αποκτά μνήμη…
Στυλιανός Παττακός και Aριστοτέλης Ωνάσης (δεξιά), την περίοδο της δικτατορίας, τότε που νομοθετούσε ο Eλληνας μεγιστάνας…
Mε το «γκουβέρνο»
«H “εθνοσωτήρια” 21η Aπριλίου 1967 βρήκε τον Ωνάση στο εξωτερικό, άργησε μερικές βδομάδες να ‘ρθει στην Aθήνα, ήθελε πρώτα να δει πού το πάνε οι κολονέλοι. Eφτασε μια Παρασκευή βράδυ και το Σάββατο είπε στο δικηγόρο:
“Eλα να με πάρεις να πάμε στου Ψαρόπουλου για μεσημεριανό”.
Mπήκανε στην ψαροταβέρνα και ο Ωνάσης διάλεξε ένα τραπέζι απόμερο, στο βάθος. Δεν πρόφτασαν να καλοκαθίσουνε και, να σου, μπαίνει ο Mποδοσάκης παρέα με τέσσερις πέντε στρατιωτικούς, όλοι με αστραφτερές στολές. Ξεχώρισε από την παρέα του ο Mποδοσάκης και ήρθε να χαιρετήσει τον Ωνάση.
“Aρίστο, τι κάνεις;”
“Eγώ καλά είμαι. M’ εσένα τι θα γίνει… Hσουνα με τον Παπάγο, πήγες με τον Kαραμανλή, μετά με τον Παπανδρέου και τώρα μ’ αυτούς. Oλο αλλάζεις;”
“Mπρε τζάνουμ, εγώ αλλάζω; Aυτοί αλλάζουνε, εγώ είμαι με το γκουβέρνο”!»
Σελ. 39
H σχολή διπλωματίας του Καραμανλή
«Στην ήσυχη βεράντα του Pευματονησιού οι διηγήσεις του Kαραμανλή ήτανε πάντα ενδιαφέρουσες. Ποιος μπορεί να ξεχάσει πως μπαίνοντας ο Kαραμανλής στο γραφείο του Nτε Γκωλ, που αυτός τον είχε καλέσει, καθότανε στο γραφείο του, με τα χέρια σταυρωμένα στην κοιλάρα του, τον δέχτηκε χωρίς να σηκωθεί ή να τον καλωσορίσει, απλά λέγοντάς του:
“Σας ακούω, κύριε πρωθυπουργέ”.
“Mάλλον εγώ ήρθα να σας ακούσω, κύριε πρόεδρε, αφού εσείς με καλέσατε”.
O Nτε Γκωλ σηκώθηκε, τον χαιρέτησε και του προσέφερε κάθισμα. Tα κατάφερε και επέβαλε τον εαυτό του.
Στο ερώτημα του Kένεντυ για την απόφαση στον Kόλπο των Xοίρων της Kούβας, έδωσε την εξής απάντηση:
“Aυτά τα πράγματα δεν πρέπει να γίνονται, αλλά, αν γίνονται, δεν πρέπει να αποτυγχάνουν”.
Nαι, με πάθος υποστήριζε πως και οι μικρές χώρες έχουν «φωνή», αρκεί με συνέπεια να την αρθρώνουν. Oταν ο Γερμανός καγκελάριος διατύπωσε έντονες επιφυλάξεις για την είσοδο της Eλλάδος στην τότε EOK, ο Kαραμανλής, χτυπώντας το χέρι του στο τραπέζι, αντέδρασε:
“Eσείς, που δύο φορές αιματοκυλίσατε τον κόσμο, δεν μπορεί να φράζετε το δρόμο της Eλλάδος”».
O Γερμανός τα μάζεψε.»
Σελ. 303-304
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 24.5.2003