Δύο άνθρωποι έκλαψαν για το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο, αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος δάκρυσε γιατί μένουν τούρκοι στρατιώτες στην Κύπρο και ο κ. Ραούφ Ντενκτάς γιατί «φεύγουν οριστικά τα τουρκικά στρατεύματα».
Δύο άνθρωποι έκλαψαν για το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο, αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος δάκρυσε γιατί μένουν τούρκοι στρατιώτες στην Κύπρο και ο κ. Ραούφ Ντενκτάς γιατί «φεύγουν οριστικά τα τουρκικά στρατεύματα».
Και οι δύο πολιτικοί απορρίπτουν το σχέδιο Ανάν για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Ο κ. Ντενκτάς διότι δια του σχεδίου καταλύεται η κατ’ αυτόν «Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Ο κ. Παπαδόπουλος διότι ενισχύεται το «ψευδοκράτος». Ο πρώτος διότι «ενώνεται» η Κύπρος, ο δεύτερος διότι «διχοτομείται» με σφραγίδα του ΟΗΕ. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης θεωρεί ανεπαρκή τον διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων. Ο ελληνοκύπριος υπερβολικό. Ο πρώτος επιμένει ότι φεύγουν πολλοί έποικοι, ο δεύτερος ότι μένουν πάρα πολλοί. Αντίστοιχα ο πρώτος λέει ότι γυρίζουν στα κατεχόμενα πολλοί πρόσφυγες (οι μισοί), ο δεύτερος ότι επαναπατρίζονται λίγοι (οι μισοί). Ο πρώτος ισχυρίζεται ότι τα εδάφη που χάνουν οι τουρκοκύπριοι είναι πάρα πολλά, ο δεύτερος λέει ότι αυτά που κερδίζουν οι ελληνοκύπριοι είναι αμφίβολα.
Ο κ. Παπαδόπουλος θεωρεί ότι δια του σχεδίου Ανάν διαιωνίζεται η Τουρκική παρουσία στη μεγαλόνησο, ο κ. Ντενκτάς ότι οι Τούρκοι φεύγουν οριστικά. Ο πρώτος φοβάται ότι οι Τούρκοι θα καταπιούν την ελληνική πλειονότητα, ο δεύτερος φοβάται ότι οι ελληνοκύπριοι θα καταπιούν τους τουρκοκύπριους. Ο πρώτος θεωρεί υπερβολικές τις ρήτρες προστασίας της τουρκοκυπριακής μειονότητας, ο κ. Ντενκτάς ελάχιστες. Ο μεν δήλωσε ότι παραείναι πολλά τα 15 χρόνια μέχρι την πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου ο δεύτερος τα θεωρεί λίγα.
Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δε υπάρχουν εγγυήσεις υπέρ των ελληνοκυπρίων για την εφαρμογή του σχεδίου: «Αγοράζουμε ελπίδα», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ντενκτάς διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις υπέρ των τουρκοκυπρίων για την εφαρμογή του σχεδίου αφού δεν κατέστη πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε. «Η τουρκική πλευρά δεν μπορεί να δεχθεί τις υποσχέσεις των αρχών της Ε.Ε.» δήλωσε πριν το Πάσχα.
Ο κ. Ντενκτάς διαφωνεί με το σχέδιο Ανάν διότι καταλύεται η «Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» της οποίας είναι «πρόεδρος», ο δεύτερος διότι ως πρόεδρος «παρέλαβε κράτος και δεν θα παραδώσει κοινότητα».
Πέρα από το «όχι», όμως, οι δύο ηγέτες έχουν κι άλλα σημεία συμφωνίας. Συμφωνούν και οι δύο πως «το τελικό σχέδιο Ανάν δεν ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης, αλλά επιδιαιτησίας» κάτι για το οποίο βέβαια είχαν συμφωνήσει και οι δύο στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης. Είχαν αποδεχθεί ότι αν υπάρχουν αγκάθια στο τελικό κείμενο, τότε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα συμπλήρωνε τα κενά.
Συμφωνούν επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρξει αναβολή των δημοψηφισμάτων. Βέβαια, πριν μία εβδομάδα, ο κ. Ντενκτάς ζητούσε αναβολή. Τώρα που φαίνεται να παγιώνεται το ελληνοκυπριακό «όχι» είναι προφανές ότι δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Παπαδόπουλος-Ντενκτάς συμφώνησαν επίσης -μαζί με κάποιους ελλαδίτες δημοσιογράφους- πως πρέπει να υπάρξει συναισθηματική προσέγγιση στην διαδικασία λύσης του Κυπριακού. Οι πρώτοι έκλαψαν δημοσίως για το μέλλον του νησιού τους, οι δεύτεροι κλαψουρίζουν διότι ξεχνάμε το παρελθόν.
Τέλος και ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Ντενκτάς δήλωσαν ότι έκαναν ότι μπορούσαν για να λυθεί το Κυπριακό, αλλά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν έκανε ένα ετεροβαρές σχέδιο, το οποίο -παρά την δική τους καλή θέληση- δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 14.4.2004