Είναι οι αποφάσεις των δικαστηρίων τυπικές;
Eιπώθηκε για τον Ρίτσαρντ Νίξον, αλλά ταιριάζει απόλυτα για το ελληνικό δημόσιο: αν δύο λάθη δεν μας κάνουν ένα σωστό, δοκίμασε τα τρία. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η απίστευτη ιστορία με ένα μαθητή στην Κέρκυρα.
Τα στοιχεία της είδησης έχουν ως εξής: Ενας μαθητής που πριν από δύο χρόνια ήταν στην Α΄ Λυκείου είχε 118 απουσίες. Ο Σύλλογος των καθηγητών αποφάσισε να εφαρμόσει τον νόμο για το όριο απουσιών και τον άφησαν στην ίδια τάξη. Η οικογένεια προσέφυγε στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι οι απουσίες ήταν δικαιολογημένες λόγω ασθενείας. Η προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου ήταν να μην ισχύσει η απόφαση των καθηγητών μέχρι να εξεταστεί το βάσιμο του ισχυρισμού των γονέων.
Το προσωρινό, όμως, για την δικαιοσύνη είναι (τουλάχιστον) δύο χρόνια. Ετσι πριν από ένα μήνα βγήκε η οριστική απόφαση του δικαστηρίου. Δικαίωσε τους καθηγητές, θεωρώντας ότι η απόφασή τους ήταν σωστή και ο μαθητής έπρεπε να μείνει στην ίδια τάξη λόγω αδικαιολόγητων απουσιών. Ομως ο μαθητής, χάρη στην «προσωρινή» απόφαση ήταν ήδη στην τρίτη τάξη του λυκείου και σύμφωνα με το δικαστήριο έπρεπε να ξαναγυρίσει στην πρώτη τάξη.
Φυσικά, μια τέτοια ιστορία είναι η χαρά των καναλιών. Εγιναν παράθυρα και φαντασμαγορικοί χαρακτηρισμοί του στυλ «εξωφρενικό», «παράλογο», «πρωτάκουστο», κ.λπ. Επενέβη λοιπόν το υπουργείο Παιδείας και (δίκην εφετείου;) ακύρωσε την απόφαση του δικαστηρίου! Σε έγγραφο που έστειλε στον διευθυντή του σχολείου ζήτησε «να παρακαμφθεί το τυπικό της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου και ο μαθητής να ολοκληρώσει την Γ’ λυκείου και να δώσει κανονικά Πανελλαδικές εξετάσεις.»
Σ’ αυτή τη μικρή ιστορία περικλείεται όλος ο παραλογισμός που ενδημεί στο δημόσιο. Η αργοπορία στην απονομή δικαιοσύνης δημιούργησε τετελεσμένα που δύσκολα μπορούν να παρακαμφθούν. Εκτός αν κλείσουμε τα μάτια στη νομιμότητα, δηλαδή διορθώσουμε την μία παθογένεια με μία παρανομία. Διότι σαφώς είναι παράνομη η σπουδή του υπουργείου Παιδείας να χαρακτηρίσει «τυπική» μια απόφαση της δικαιοσύνης. Είναι, δηλαδή, οι αποφάσεις των δικαστηρίων τυπικές; Αν ναι, τότε και ο κ. Παλαιοκώστας έχει ένα ισχυρό επιχείρημα στην υπεράσπισή του -αν και όταν συλληφθεί. Μπορεί κάλλιστα να πει: «θεώρησα τυπική την καταδίκη εγκλεισμού μου στις φυλακές και γι’ αυτό πήρα το ελικόπτερο να φύγω».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 4.4.2009