Υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που για βιοποριστικούς λόγους κατατάσσονται στην Εθνοφυλακή. Κατά τον νόμο, «η ημερήσια αποζημίωσή τους για συμμετοχή σε αποστολές καθορίζεται στα δεκαέξι (16) ευρώ». Αν έχουν αποστολές…
Οι αποστολές αυτές θεωρούνται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας «εθελοντική εργασία», κάτι που απαγορεύεται διά ροπάλου στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά κράτος κερνάει, κράτος πίνει και δύσκολα αλλάζει αυτό. Το «εθελοντικόν» έχει τη λογική να μη δημιουργηθούν νέες στρατιές συμβασιούχων, που αργότερα κάποιος υπουργός θα μονιμοποιήσει. Εξ ου και τα 16 ευρώ χαρακτηρίζονται ως αποζημίωση και όχι ως ημερομίσθιο.
Αυτή όμως που ο κ. Νίκος Δένδιας θεωρεί «εθελοντική εργασία», ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης τη βαφτίζει «κανονική». Οπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως, «οι εθνοφύλακες παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας απασχολούμενοι σε συγκεκριμένο έργο με συγκεκριμένο τακτικό ωράριο, χρονική διάρκεια και καθήκοντα ανεξαρτήτως του ότι δεν δημιουργείται σχέση εξαρτημένης εργασίας». Συνεπώς δεν μπορούν να έχουν κάρτα ανεργίας για να προσληφθούν κάπου αλλού με τα προγράμματα του πρώην ΟΑΕΔ, νυν Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Αν όμως κάποιοι «απασχολούνται σε συγκεκριμένο έργο με συγκεκριμένο τακτικό ωράριο, χρονική διάρκεια και καθήκοντα», τότε ο εργοδότης πρέπει να πληρώνει εισφορές για την ασφάλιση των εργαζομένων του. Το ΥΕΘΑ δεν το κάνει. Είπαμε: κράτος κερνάει, κράτος πίνει, αλλά φτάνει μέχρι του σημείου της εισφοροδιαφυγής;
Για το θέμα έχει κάνει δύο ερωτήσεις στη Βουλή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χαρά Κεφαλίδου. Υπάρχει γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη για τον παραλογισμό που θέλει τους εθνοφύλακες «άλλοτε εθελοντές και άλλοτε εργαζομένους». Εις ώτα μη ακουόντων…
Το περίεργο είναι ότι σε νομοσχέδιο του ΥΕΘΑ προβλεπόταν ότι «η ιδιότητα του εθνοφύλακα δεν συνεπάγεται απώλεια της ιδιότητας του αναζητούντος εργασία ούτε αποστερεί το δικαίωμα εγγραφής στο Ψηφιακό Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Η καταβαλλόμενη αποζημίωση δεν αποτελεί αμοιβή για παροχή υπηρεσιών υπό μορφή απασχόλησης ή εισόδημα από μισθωτή εργασία». Στον νόμο που τελικώς ψηφίστηκε (5018/2023) η διάταξη αυτή λείπει. Ο λόγος προφανώς είναι ότι άνεργοι εθνοφύλακες μεγαλώνουν τα νούμερα της επίσημης ανεργίας.
Για να καμαρώνει λοιπόν η κυβέρνηση «τη μικρότερη ανεργία από το 2009», κάποιοι (προφανώς ευάλωτοι) δεν έχουν ασφάλιση ως «εθελοντές» και εργάζονται κανονικά, επομένως δεν μπορούν να εγγραφούν στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Αυτό κι αν είναι μεταρρύθμιση…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 16.12.2023