Μ’ αυτές τις καθυστερήσεις κι αυτές τις υπαναχωρήσεις η χώρα θα βρεθεί πάλι σε κατάσταση νευρικού σοκ κατά την επίσκεψη της τρόικας.
Η σελίδα 3 της πρωτομαρτιάτικης «Καθημερινής» αποτυπώνει γλαφυρά το πρόβλημα που έχει η εφαρμογή του Μνημονίου. Είναι γεμάτη… αντιστάσεις. Κορυφαίο της θέμα είναι η «Γραμμή άμυνας έναντι των απολύσεων». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ζητήσει μετάθεση της συζήτησης για την κινητικότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, επικαλούμενη τον κίνδυνο του Μπέπε Γκρίλο.
Στη βάση της ίδια σελίδας είναι το δεύτερο κυβερνητικό οχυρό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «Πεδίο έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας θα αποτελέσει η αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και γενικότερα η αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού. Αν και τα τεχνικά κλιμάκια (ΔΝΤ και Ε.Ε.) ζητούν αυτονομία της νεοσύστατης Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων… εν τούτοις η κυβέρνηση δεν φαίνεται πρόθυμη να παραχωρήσει εξουσίες υπερυπουργού στον γενικό γραμματέα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι δεν εντάσσει το ΣΔΟΕ και τη Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων υπό την εποπτεία του» («Καθημερινή» 1.3.2013).
Μ’ αυτές τις καθυστερήσεις κι αυτές τις υπαναχωρήσεις η χώρα θα βρεθεί πάλι σε κατάσταση νευρικού σοκ κατά την επίσκεψη της τρόικας. Τα νεύρα μας θα γίνουν πάλι κουρέλια γιατί ακόμη μία κυβέρνηση δεν εννοεί να κάνει πράξη αυτά που ψηφίζει και υπογράφει. Για την ακρίβεια, όλες οι κυβερνήσεις του Μνημονίου κάνουν… φοιτητική ζωή. Αμελούν τα μαθήματά τους και στην εξεταστική τρέχουν να βρουν σημειώσεις, να πασαλείψουν κάποια εργασία, να φτιάξουν σκονάκια και να βρουν καλές δικαιολογίες για τον καθηγητή.
Σίγουρα θα βρουν πολλά σχετικά με την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Θα επικαλεστούν την ανεργία, τις κοινωνικές αντιδράσεις, τις αποφάσεις των δικαστηρίων κ.λπ. Για το γεγονός ότι κάναμε κοτζάμ νέα Γενική Γραμματεία Εσόδων αλλά δεν παρέχουν τα μέσα για να δουλέψει τι θα πουν; Δεν μπορούν να πουν την αλήθεια, όπως αυτή γλαφυρά αναγράφεται στο δημοσίευμα της «Κ»: «Το πολιτικό σύστημα δυσκολεύεται να παραχωρήσει εξουσίες τις οποίες διαχειριζόταν επί χρόνια. Ωστόσο, αυτό ακριβώς επιδιώκει η τρόικα, δηλαδή να ελαχιστοποιήσει τις πολιτικές παρεμβάσεις στον φοροεισπρακτικό και ελεγκτικό μηχανισμό. Σημειώνεται ότι οι αρμοδιότητες που θα εκχωρηθούν στον νέο γενικό γραμματέα Εσόδων δεν μπορούν να επιστρέψουν στον υπουργό Οικονομικών, γεγονός το οποίο οδήγησε στην ανάθεση περιορισμένων αρμοδιοτήτων που επί της ουσίας δεν αλλάζουν το υφιστάμενο καθεστώς, διατηρώντας το χαοτικό πλαίσιο υπό το οποίο λειτουργεί σήμερα ο φοροεισπρακτικός και ελεγκτικός μηχανισμός».
Το πιο αστείο είναι ότι η συγκρότηση και λειτουργία του νέου θεσμού σημαίνει εκ των πραγμάτων περισσότερα έξοδα, που το πολιτικό σύστημα δεν υπολογίζει· δικά του λεφτά είναι; Δείχνει όμως και την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Φτιάχνουν ένα μεταρρυθμιστικό κέλυφος, κρατούν ανέπαφη την παλιά δομή, κοροϊδεύουν τους κουτόφραγκους και μετά όλοι αναρωτιόμαστε τι έχουν τα έρμα τα φορολογικά έσοδα και ψοφάνε. Κι όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι, κάνουν μια οριζόντια μείωση προσωπικού ή εισοδημάτων ρίχνοντας το φταίξιμο στο Μνημόνιο. Πάμε στοίχημα ότι, αν η κυβέρνηση μπορεί να διαλέξει μεταξύ απολύσεων στο Δημόσιο ή συντήρησης του βιλαετιού στον φορολογικό μηχανισμό, θα διαλέξει το πρώτο;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 5.3.2013