Το 2021 λοιπόν βλέπουμε 26.958 πυρκαγιές (αγροτικές, αστικές, δασικές), το ακριβές γεωγραφικό στίγμα της εκδήλωσής τους όπως και την ημερομηνία, ακόμη και την ώρα καταγραφής του συμβάντος.
Η χώρα, όπως γίνεται κάθε καλοκαίρι, περικυκλώνεται από τις φωτιές και το παράδοξο φέτος είναι ότι θρηνούν για ένα πεντάστερο ξενοδοχείο εκείνοι που δεν θέλουν «τα καταλύματα της πλουτοκρατίας» που «αλλοιώνουν το απαράμιλλο ελληνικό περιβάλλον».
Το άλλο παράδοξο της εποχής είναι πως ο δημόσιος διάλογος για τα αίτια δεν επικεντρώνεται πλέον στους οικοπεδοφάγους, ούτε στους Τούρκους σαμποτέρ, αλλά στην κλιματική αλλαγή. Κι όπως πάντα στα τηλεοπτικά πάνελ περισσεύουν οι ευχές (για καλύτερη πυροπροστασία) και οι κατάρες (κατά της κυβέρνησης, των εμπρηστών και αμελών), αλλά λείπουν τα στοιχεία.
Το άλλο παράδοξο είναι ότι η Πυροσβεστική είναι από τις λίγες υπηρεσίες του Δημοσίου που κάνουν το χατίρι στον κ. Στέφανο Μάνο: κοινοποιεί τα στοιχεία της δράσης της. Τα δημοσιοποιεί κάπως χύμα, σε έναν τεράστιο πίνακα Excel, που χρειάζεται μεγάλη επεξεργασία για να συμπεράνουμε τι έχουν τα έρμα και καίγονται, αλλά τουλάχιστον η πρώτη ύλη είναι εκεί.
Στον πίνακα του 2021 λοιπόν βλέπουμε 26.958 πυρκαγιές (αγροτικές, αστικές, δασικές), το ακριβές γεωγραφικό στίγμα της εκδήλωσής τους όπως και την ημερομηνία, ακόμη και την ώρα καταγραφής του συμβάντος. Βλέπουμε, όμως, και κάτι περίεργο: πολλές πυρκαγιές είναι επαναλαμβανόμενες στο ίδιο σημείο. Οπως τουλάχιστον δείχνει ο πίνακας, στον Κάλαμο Αττικής είχαμε πέντε συμβάντα: στις 6 και 22 Μαρτίου, στις 7 και 23 Απριλίου και στις 5 Μαΐου. Τι τρέχει λοιπόν εκεί και ξεσπούν διαρκώς πυρκαγιές; Υπάρχει κάποιος καθ’ έξιν εμπρηστής που αγαπά το συγκεκριμένο σημείο ή μήπως είναι κολόνα που δεν κατάφερε ακόμη να κάψει την Αττική; Το ίδιο βλέπουμε και για άλλα γεωγραφικά στίγματα, από τον Πειραιά μέχρι την Ικαρία.
Ενα άλλο καλό της Πυροσβεστικής είναι πως κάθε χρόνο κάνει μια απολογιστική ημερίδα που ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα γίνει και αφετηρία αξιολόγησης. Εκφωνούνται ενδιαφέροντα στοιχεία, αλλά δύσκολα βγαίνει άκρη. Ετσι, από τις 26.958 πυρκαγιές, τον Δεκέμβριο είχαν ολοκληρωθεί 6.629 (24%) δικογραφίες. Σύμφωνα με τον αρχιπύραρχο κ. Δημοσθένη Ραγκαβά, στις δασικές πυρκαγιές η αμέλεια καταλαμβάνει ποσοστό 35,3%, η πρόθεση 49,0%, τα φυσικά αίτια 9,1% και το 6,6% αποδίδεται σε άγνωστα αίτια. Ομως, κατά τον ίδιο, από τους 340 δράστες αγροτοδασικών πυρκαγιών αποδίδονται σε αυτούς 76 περιπτώσεις για πρόθεση (22%) και 246 για αμέλεια (72%).
Τώρα, βεβαίως, με τη φούρια της κυβέρνησης περί αυστηροποιήσεων δεν έχει σημασία. Εμπρηστές και αμελείς αντιμετωπίζουν κακούργημα. Αλλά πρέπει να μας προβληματίσει αυτό το 6,6% των άγνωστων αιτίων πρόκλησης πυρκαγιών, όπως επίσης τι στην ευχή γίνεται στον Κάλαμο…