Ένα, δύο, τρία, πολλά Πολυτεχνεία;
Δηλαδή τι ακριβώς έπρεπε να κάνει ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης; Να αφήσει αφύλακτο το πανεπιστήμιο ώστε να γίνει του ΑΠΘ; Στο Αριστοτέλειο, ως γνωστόν, κάποιοι που δηλώνουν φοιτητές -μπορεί να είναι, αλλά ποιος το ξέρει;- έσπασαν την πόρτα του κτιρίου Διοίκησης του πανεπιστημίου. Εβγαλαν έξω τους φύλακες και προχώρησαν σε κατάληψη. Συνεπώς τι έπρεπε να κάνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών; Να αφήσει κάποιους (που δηλώνουν φοιτητές· μπορεί να είναι αλλά χωρίς πιστοποίηση στοιχείων κατά την είσοδο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι) να καταλάβουν τα κτίρια και μετά να υποβάλει μηνύσεις κατ’ αγνώστων;
Ακούγονται πολλά για την -κυριολεκτικώς πρωτοφανή- απόφαση του πρύτανη να κλείσει μια εβδομάδα το Πανεπιστήμιο για να μην επαναληφθεί το γνωστό τελετουργικό του «ένα, δύο, τρία, πολλά Πολυτεχνεία…», δηλαδή πολλές καταλήψεις ΑΕΙ χωρίς λόγο. Σημείωση: Αλλο ανιστόρητο σύνθημα κι αυτό! Η εξέγερση κατά της δικτατορίας ήταν μία, όπως μία ήταν και η Χούντα. Αλλά το ’χει αυτό το χούι η Αριστερά να πουλά τα δικά της φύκια για μεταξωτές κορδέλες της Αντίστασης…
Να συμφωνήσουμε βέβαια ότι η παρουσία των ΜΑΤ γύρω από τη Νομική δεν είναι και το καλύτερο θέαμα. Αλλά το επιχείρημα ότι η κίνηση της φύλαξης πυροδοτεί την ένταση είναι εξίσου σοβαρό με το επιχείρημα του βιαστή στο δικαστήριο «τα ήθελε κι αυτή κ. Πρόεδρε με το μίνι που φορούσε».
Να συμφωνήσουμε επίσης ότι είτε με τις καταλήψεις είτε με τη διά των ΜΑΤ φύλαξη, μαθήματα δεν γίνονται. Αλλά ως φορολογούμενοι μπορεί να γλιτώσουμε καταστροφές σαν εκείνες του Φεβρουαρίου 2012, όταν, όπως διαβάζουμε στα ρεπορτάζ «μετά από τετραήμερη κατάληψη της Νομικής διαπιστώθηκε ότι είχαν κλαπεί 10 από τους 16 προτζέκτορες, είχαν καταστραφεί όλες οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις και είχαν εξαφανιστεί όλα τα μικρόφωνα. Ολοι οι πυροσβεστήρες είχαν αφαιρεθεί και προφανώς είχαν χρησιμοποιηθεί ως “όπλα”. Μέσα σε αίθουσα μύριζε έντονα βενζίνη, κάτι που κάνει τους καθηγητές να υποπτεύονται ότι ενδεχομένως εκεί παρασκευάστηκαν μολότοφ. Σε άλλες αίθουσες βρήκαν υπολείμματα εστιών φωτιάς. Ολα τα μάρμαρα που υπήρχαν μέσα ήταν σπασμένα και τοποθετημένα σε κουβάδες (“πυρομαχικά” που δεν χρησιμοποιήθηκαν), ενώ στους τοίχους είναι γραμμένα υβριστικά συνθήματα».
Επίσης να συμφωνήσουμε ότι σε κάθε εμφάνιση των αστυνομικών δυνάμεων υπάρχουν πολλά κρούσματα αδικαιολόγητης και συνεπώς παράνομης βίας. Κάθε χρόνο ελπίζουμε ότι θα σπάσει ο κύκλος, αλλά και φέτος υπάρχει καταγγελία για επίθεση σε φωτορεπόρτερ. Διατάχθηκε ΕΔΕ και γι’ αυτό. Αλλά οι εξοργιστικές για κάθε δημοκράτη εικόνες χρήσης των κλομπ ανάποδα κατά το παρελθόν και η αποτυχία των προηγούμενων ΕΔΕ (η αποτυχία πιστοποιείται από την επανάληψη των κρουσμάτων παράνομης βίας) τροφοδοτούν πολλαπλώς τον κύκλο της βίας και της παρανομίας. Η τσάμπα παρανομία κάποιων αστυνομικών αφενός συκοφαντεί και τις επιχειρήσεις στις οποίες ασκείται νόμιμη βία, αφετέρου δημιουργεί εύφλεκτο υλικό στις νεανικές μάζες, που θα επαναλάβουν τον κύκλο της βίας στην επόμενη ευκαιρία. Δεν θέλει και πολύ μυαλό, που λέει και μια διαφήμιση, για να καταλάβουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και οι ιθύνοντες της ΕΛ.ΑΣ. ότι η ατιμωρησία γεννά παρανομία. Ενθεν κακείθεν…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 16.11.2014