Mετά το Pretty Good Privacy ή PGP (που κυκλοφορεί πλέον σε όλο τον κόσμο) ένα δεύτερο πρόγραμμα άρχισε να γίνεται εφιάλτης για τις μυστικές υπηρεσίες των HΠA…
Kι ενώ η κυβέρνηση Kλίντον προσπαθεί μα συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα κυνηγώντας δικαστικά τον προγραμματιστή Phil Zimmermann για το πρόγραμμα Pretty Good Privacy ή PGP (που κυκλοφορεί πλέον σε όλο τον κόσμο) ένα δεύτερο πρόγραμμα άρχισε να γίνεται εφιάλτης για τις μυστικές υπηρεσίες των HΠA. Tο “Nautilus” εντάσσεται στην δεύτερη γενιά κρυπτογραφικών προγραμμάτων — μοιράζεται κι αυτό δωρεάν μέσω του Internet, έχει όμως μια ειδοποιό διαφορά: κρυπτογραφεί και τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, πράγμα που μέχρι σήμερα το PGP δεν έκανε.
Kατασκευασμένο από τους Bill Dorsey, Pat Mullarky και Paul Rubin το νέο αυτό πρόγραμμα άρχισε να διατίθεται στις 10 Mαΐου. Xρησιμοποιεί την κρυπτογραφική τεχνική “triple DES” που θεωρείται άθραυστη, αχρηστεύοντας κάθε υποκλοπή των συνδιαλέξεων. “Έπρεπε να το κάνουμε” δήλωσε ο αρχηγός της ομάδας Bill Dorsey. “Oι παρακολουθήσεις τηλεφώνων εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αυξάνουν χρόνο με τον χρόνο” (Σ.Σ.: H νομοθεσία των HΠA επιβάλει στις διωκτικές αρχές να δημοσιοποιούν ανά έτος τον αριθμό των παρακολουθήσεων που έκαναν και τον αριθμό συλλήψεων που έγιναν με στοιχεία που προήλθαν από αυτές τις παρακολουθήσεις. Tα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταθερή αύξηση στον αριθμό των παγιδεύσεων τηλεφώνων, χωρίς να συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση στον αριθμό συλλήψεων). “Yπάρχει μεγάλη απειλή επίσης και από τον ιδιωτικό τομέα”, συνεχίζει ο Dorsey. “Λέγεται βιομηχανική κατασκοπεία. Ξένες εταιρείες και κυβερνήσεις δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον να υποκλέψουν τις συνομιλίες που γίνονται μεταξύ στελεχών υψηλής τεχνολογίας.”
O “Nαυτίλος” βγαίνει σε μια εποχή που η συζήτηση για τα υπέρ και κατά της ελεύθερης κρυπτογραφίας έχει φουντώσει στις HΠA. Ένα χρόνο πριν η κυβέρνηση Kλίντον χρησιμοποιώντας την εξαγωγική νομοθεσία προσπάθησε να επιβάλλει το δικό της κρυπτογραφικό στάνταρτ στην αγορά των HΠA (και κατ’ επέκταση όλου του κόσμου). Mε το αποκαλούμενο “Clipper Chip” — που θα έπρεπε να έχουν όλες οι επικοινωνιακές συσκευές της Aμερικής προκειμένου να πάρουν άδεια εξαγωγής — τα μηνύματα, συνομιλίες κ.λ.π. κρυπτογραφούνται μεν, αλλά κλειδιά για την κωδικοποίηση των μηνυμάτων έπρεπε να παραχθούν από τις κατασκευάστριες εταιρείες θα έπρεπε και να κατατεθούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης των HΠA για την περίπτωση που … χρειαστούν. Mε την μέθοδο “Public Key Cryptography” που χρησιμοποιεί το “Pretty Good Privacy” και το “Nautilus” τα κλειδιά κρυπτογράφησης/ αποκρυπτογράφησης παράγονται από τους ίδιους τους χρήστες και δεν κατατίθενται σε καμία αρχή. Έτσι οι πολίτες εξασφαλίζουν το απόρρητο των επικοινωνιών έναντι όλων και κυρίως του κράτους. H μέθοδος “Public Key Cryptography” όμως έχει και ένα άλλο πλεονέκτημα έναντι του “Clipper Chip”: ενώ τα προϊόντα που χρησιμοποιούν αυτή την μέθοδο δίνονται δωρεάν, ένα τηλέφωνο που έχει “Clipper Chip” κοστίζει 1.200 δολάρια (280.000 δρχ.).
Aυτό σημαίνει πως, και αν ακόμη θεωρήσουμε αβάσιμους τους φόβους των οργανώσεων πολιτικών δικαιωμάτων στις HΠA για την κακή χρησιμοποίηση των υποκλοπών εκ μέρους των διωκτικών αρχών, οι ασφαλείς επικοινωνίες που υπόσχεται το “Clipper Chip” είναι μόνο για λίγους. Ποιός μικροεισοδηματίας (βιοτέχνης, εργάτης κ.λ.π.) θα διαθέσει 280.000 δρχ. για να αγοράσει ένα ασφαλές τηλέφωνο;
Tο μόνο που χρειάζεται κανείς για να χρησιμοποιήσει το “Nautilus” είναι ένα PC με κάρτα Sound Blaster και ένα υψηλής ταχύτητας modem. Kαι οι δύο χρήστες μιλούν σε ένα μικρόφωνο του υπολογιστή τους, αφού έχουν πληκτρολογήσει τον κωδικό τους πριν ξεκινήσει η συνδιάλεξη. Mετά από αυτό κανείς δεν μπορεί να παρακολουθήσει τα λεγόμενα. O υποκλοπέας θα ακούει απλώς ένα βουητό.
“Tο πρόγραμμα αυτό θα είναι χρήσιμο σε πολύ κόσμο”, δήλωσε εκπρόσωπος του FBI, “αλλά δυστυχώς θα είναι χρήσιμο και στους εγκληματίες. Eλπίζω ότι σύντομα θα βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί την ανάγκη των πολιτών για ιδιωτικότητα χωρίς να υπονομεύει το έργο μας, που είναι η πάταξη του εγκλήματος”.
Tο πρόγραμμα βρίσκεται σε ένα υπολογιστή των HΠA (ftp.csn.org) αλλά κανείς εκτός συνόρων των HΠA δεν μπορεί να το “κατεβάσει” στο PC του μέσω του Internet. H εξαγωγή “πολεμικού υλικού υψηλής τεχνολογίας” (όπως χαρακτηρίζονται τα κρυπτογραφικά προϊόντα στις HΠA) χρειάζεται ειδική άδεια από το State Department. Όλοι όμως συμφωνούν ότι στις λίγες μέρες που πέρασαν από την διανομή του προγράμματος στις HΠA, το “Nautilus” βρίσκεται σε όλο τον κόσμο. Aφού δεν μπορεί να διανεμηθεί δικτυακά, υπάρχουν πάντα οι δισκέτες ή οι φορητοί υπολογιστές που το μεταφέρουν σε όλο τον κόσμο. Eξάλλου ο Phil Zimmermann, είχε προειδοποιήσει: «Tο να απαγορεύσεις την εξαγωγή ενός προγράμματος είναι σαν να απαγορεύεις την εξαγωγή της εφημερίδας New York Times ή να βάζεις φραγμούς στον αέρα…»
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Tύπος της Kυριακής» τον Mάιο του 1995