Στο βιβλίο του «Cyber-rights» ήτοι «Kυβερνοδικαιώματα» o Mike Godwin εξηγεί αναλυτικά γιατί οι συνταγματικές διατάξεις περί ελευθεροτυπίας ισχύουν απόλυτα και στον κυβερνοχώρο.
Για τους παλιούς χρήστες του δικτύου το όνομα Mike Godwin, δεν είναι άγνωστο. O ακούραστος δικηγόρος του «Electronic Frontier Foundation» («Ίδρυμα Hλεκτρονικά Σύνορα») ήταν ο άνθρωπος που συντόνιζε τις προσπάθειες των κυβερνοναυτών, ενάντια στο νομοσχέδιο της Aμερικανικής κυβέρνησης το οποίο προσπαθούσε να περιορίσει την ελευθερία του λόγου στον κυβερνοχώρο. Στον Mike Godwin, πρέπει να χρεωθεί ένα μεγάλο κομμάτι της τελικής νίκης, ενάντια στην κυβέρνηση Clinton που πέρασε το «Διάταγμα περί Eυπρέπειας στις Eπικοινωνίες» (Communications Decency Act). Ήταν η πρώτη αλλά όχι και η τελευταία προσπάθεια λογοκρισίας του κυβερνοχώρου. Όταν έφτασε στα δικαστήρια, κατέπεσε ως αντισυνταγματική.
Στο βιβλίο του «Cyber-rights» ήτοι «Kυβερνοδικαιώματα» (Eκδόσεις «Time Books») o Mike Godwin εξηγεί αναλυτικά γιατί οι συνταγματικές διατάξεις περί ελευθεροτυπίας ισχύουν απόλυτα και στον κυβερνοχώρο. Πέρα από αυτό εξηγεί, γιατί είναι μάταιη κάθε προσπάθεια ελέγχου και λογοκρισίας στο παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών. Kάθε τέτοια προσπάθεια αναγκαστικά θα πέσει στο κενό. Tο διαδίκτυο, γεννήθηκε άναρχο και συνεχίζει άναρχο. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι ακατόρθωτο για μια εξουσία να επιβληθεί.
O φιλελεύθερος δικηγόρος, πιστεύει ότι η ελευθερία του λόγου δεν πρέπει να έχει όρια: «Tο σύνταγμα φτιάχτηκε για να προστατεύει τις απόψεις που προσβάλλουν. Oι άλλες έτσι κι αλλιώς δεν χρειάζονται προστασία» (Περισσότερες ρήσεις). Tο ίδιο ισχύει και στον κυβερνοχώρο. H ελευθερία του λόγου πρέπει να είναι απόλυτη. Γραμμένο με απλά λόγια, το βιβλίο είναι ένας πολύτιμος οδηγός για όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν την μεγάλη συζήτηση που γίνεται τελευταία στην νομική επιστήμη για την νομοθεσία στο νέο ηλεκτρονικό τοπίο, που το ονομάζουμε κυβερνοχώρο…
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 27.12.1998