Αν ανακαλύπταμε σήμερα τη φωτιά...

on . Posted in Kλωνοποίηση


Το ευτύχημα για την ανθρωπότητα είναι πως η φωτιά ανακαλύφθηκε πολλά χρόνια πριν γεννηθεί εκείνη η τάξη των επαγγελματιών της κινδυνολογίας που έχουν σκοπό της ζωής τους να δείξουν τον κόσμο όσο γκρίζο τον φαντάζονται. Αν υπήρχαν τότε οι Τσόμσκι και οι Ντεμπρέ, ο κ. Λίον Κας (πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής του Λευκού Οίκου) και ο ημέτερος κ. Σταμάτης Αλαχιώτης πιθανότατα θα ζούσαμε ακόμη σε σπηλιές και θα τρώγαμε ωμό κρέας. Η δημόσια συζήτηση για την βιοτεχνολογία εκτρέπεται πλέον σε δαιμονολογικές αναζητήσεις, όπου μισές αλήθειες κι ολόκληροι μύθοι γίνονται πολιτική με καταστροφικές συνέπειες για την επιστημονική πρόοδο.

Αλήθεια, τι θα γινόταν αν σήμερα ανακαλύπταμε την φωτιά; Οι μισοί των επαγγελματιών της καταστροφολογίας θα έσκουζαν για τις επικείμενες πυρκαγιές οι οποίες «είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα ξεσπάσουν», για τα χιλιάδες θύματα που σίγουρα θα έχουν. Θα μιλούσαν για μικρά παιδιά που θα πνίγονταν ανήμπορα στους καπνούς, καθώς οι φλόγες θα κατέτρωγαν τις σάρκες τους. Θα μιλούσαν για καταστροφές πόλεων -σαν της Θεσσαλονίκης και του Σικάγο- κι αναλόγως της θρησκευτικής τους τοποθέτησης θα γνωμοδοτούσαν: «η φωτιά μόνο εξ ουρανού προέρχεται» ή «μόνο εκ της φύσεως δύναται να προέλθει». Κάποιοι πιο λόγιοι θα εκστόμιζαν ότι το πυρ είναι εξώτερον κι εξώτερον πρέπει να παραμείνει.

Κάποιοι, πιο σοφιστικέ, θα μιλούσαν για τις τεράστιες ψυχολογικές ανατροπές που θα υπάρξουν στον άνθρωπο αν «κατάφερνε να κάνει την νύχτα μέρα», ενώ κάποιοι τρίτοι θα ανησυχούσαν για την ανεπανόρθωτη βλάβη που θα επερχόταν στα μάτια μας από τη διαρκή έκθεση στις λάμψεις της φωτιάς. Οι πιο διορατικοί συντηρητικοί θα ανησυχούσαν και για το μέλλον της αρετής των παιδιών τους, αφού αγόρια και κορίτσια μαζί θα μπορούν να ξενυχτούν γύρω από την πυροστιά σε διάφορες παραλίες.

Κάποιοι αριστεροί θα ανησυχούσαν για τη χρήση που θα έκαναν στη φωτιά οι προνομιούχες τάξεις, οι οποίες -φυσικά- θα είχαν τζάκια ενώ οι φτωχοί θα ξεπάγιαζαν στο κρύο. Θα ισχυρίζονταν ότι η νέα ανακάλυψη είναι όργανο χειραγώγησης των μαζών· αφήστε δε το γεγονός ότι η φωτιά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ποικίλα βασανιστήρια. Οι συνήθεις αντιιμπεριαλιστές θα προέβλεπαν ότι η φωτιά θα αποτελέσει καταστροφικό όπλο στα χέρια των Αμερικανών της εποχής (είτε με την μορφή του «υγρού πυρός» είτε -Θεός φυλάξοι- των φλογοβόλων). Θα έβλεπαν πίσω από κάθε έρευνα για τη φωτιά χρηματοδοτήσεις του «Πενταγώνου» της εποχής, ενώ θα μετέφραζαν τις πυρκαγιές από κεραυνούς ως μυστικά πειράματα.

Είναι ευτύχημα λοιπόν που η φωτιά ανακαλύφθηκε μερικές χιλιάδες χρόνια πριν και συνετέλεσε τα μάλα στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Το δυστύχημα είναι πως αυτή η ανακάλυψη βοήθησε την κοινωνία μας να αποκτήσει το αναγκαίο πλεόνασμα για να χρηματοδοτεί τους κινδυνολόγους της. Αλλά, πάλι, ποιος είπε ότι η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών δεν ενέχει κινδύνους;

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 30.12.2002