Η κοσμητική γενετική θα είναι η μεγάλη αγορά για την βιομηχανία της ομορφιάς τα επόμενα χρόνια;
Η κοσμητική γενετική θα είναι η μεγάλη αγορά για την βιομηχανία της ομορφιάς τα επόμενα χρόνια; Πιθανότατα λένε η Ana Marie Cox και Kerry Laureman στο περιοδικό Mother Jones. O δρόμος για την εμπορική ευγονική είναι στρωμένος με καλές προθέσεις, ήτοι με την καταπολέμηση κάποιων «ασθενειών», λένε. Την δεκαετία του 1980 οι εταιρίες Genetech και Eli Lilly απέκτησαν πατέντες για την τεχνητή ορμόνη ανάπτυξης για να καταπολεμήσουν την ασθένεια των κοντών ανθρώπων. Σήμερα αυτές οι ορμόνες δίνονται με ιατρική βεβαίωση αλλά έχοντας το πρότυπο ότι οι ψηλοί άνθρωποι είναι και οι πλέον όμορφοι σε λίγο καιρό πιθανότατα να δούμε αυτή την ορμόνη στα σούπερ-μάρκετ ως … συμπλήρωμα διατροφής.
«Οι πολιτισμικές προκαταλήψεις», γράφουν «οδήγησαν τις ανθρώπινες διαφορές να χαρακτηρίζονται ως «ελαττώματα». Αν και έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι διαφορετικοί οδηγούντο στην πυρά, τώρα θέλουμε την επιστήμη να μας κάνει κάτι περισσότερο από υγιείς: θέλουμε να μας κάνει τέλειους. Όταν λοιπόν η κοσμητική ιατρική συναντήσει την γενετική τα αποτελέσματα για εκείνους που θα έχουν να πληρώσουν τις νέες θεραπείες θα είναι κάτι περισσότερο από επιφανειακά.» Τι θα επιδιώξουν όμως οι «κοσμητικοί γενετιστές» τα επόμενα χρόνια; Φυσικά, ότι σήμερα ήδη ζητάει η αγορά.
Στη βιομηχανία βαφών μαλλιών το ξανθό χρώμα κυριαρχεί, όπως και στους νέους χρωματιστούς φακούς επαφής το χρώμα μπλε. Στο πρόσωπο πιθανότατα θα κυριαρχήσει το μοντέλο της γυναικείας ομορφιάς που απαντάται στους περισσότερους πολιτισμούς: μεγάλα μάτια και χείλη, πλατιά μήλα προσώπου. Για τους άνδρες τετράφωνο σαγόνι και γυμνασμένοι μύες. Η βιομηχανία παραγωγής σουτιέν τύπου Wonderbra θα έχει την τύχη των παραγωγών κεριών όταν βγήκαν οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες, το ύψος και τα πόδια θα μεγαλώσουν αρκετά ενώ πρέπει να αναμένεται και γενετική τροποποίηση έτσι ώστε το σώμα να μην κρατά ίχνος λίπους πάνω του. Τελικά θα πρέπει να αναμένουμε ένα όμορφο κόσμο (ηθικό;) γενετικά πλασμένο…
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 11.3.2001