Μπορεί ένας κτηνίατρος να καταδικαστεί για ιατρική αμέλεια; Πιθανότατα αν αλλάξει ο νόμος που θεωρεί τα οικόσιτα ζώα ως ιδιοκτησία και τα κατατάξει στους συντρόφους των ανθρώπων.
Μπορεί ένας κτηνίατρος να καταδικαστεί για ιατρική αμέλεια; Πιθανότατα αν αλλάξει ο νόμος που θεωρεί τα οικόσιτα ζώα ως ιδιοκτησία και τα κατατάξει στους συντρόφους των ανθρώπων. Στις ΗΠΑ ήδη ξεκίνησε η διαδικασία. Μετά τις ειδικές κλινικές για ζώα, τα ξενοδοχεία για σκύλους, τα ειδικά παραρτήματα των super-market για ζωοτροφές έφτασε η ώρα και για την αλλαγή της νομοθεσίας περί ζωών. Τα δικαστήρια, που παράγουν δίκαιο με τις αποφάσεις τους μέχρι πρόσφατα ήταν επιφυλακτικά, στην έκδοση αποφάσεων που αφορούσαν θανάτους ζώων. Πολλά αρνούνταν και να εκδικάσουν υποθέσεις … κτηνιατρικής αμέλειας. Όχι πια…
Οι δικηγόροι δεν επιχειρηματολογούν πλέον με βάση τα ζώα. Μηνύουν «για συναισθηματικές διαταραχές» που προκαλούνται εξαιτίας της απώλειας των ζώων. Πολλές φορές μάλιστα κερδίζουν τις υποθέσεις. Έτσι το 1997 οι ένορκοι έδωσαν αποζημίωση 6 εκατομμυρίων δρχ. στον ιδιοκτήτη ενός γερμανικού ποιμενικού, που πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης. Τον Ιανουάριο του 2000 ένας δικαστής έδωσε σε μια γυναίκα αποζημίωση 11 εκατομμυρίων δρχ. για τον πόνο που προκάλεσε ο θάνατος του σκύλου της. «Οι άνθρωποι δεν παίρνουν τα κατοικίδια επειδή θέλουν να αποκτήσουν ιδιοκτησία», δήλωσε στο περιοδικό Newsweek, η Barbara Newell δικηγόρος του «Ιδρύματος Νομικής Υποστήριξης των Ζώων». «Οι δικαστές άρχισαν να το καταλαβαίνουν αυτό».
Οι κτηνίατροι από την πλευρά τους ανησυχούν και δικαίως. Σήμερα πληρώνουν περί τις 65.000 δρχ. ετησίως ασφάλιστρο για περιπτώσεις που θα αναγκαστούν να πληρώσουν αποζημίωση για ιατρική αμέλεια. Αν οι αποζημιώσεις αυξηθούν σημαντικά τότε και τα ασφάλιστρα θα εκτοξευθούν στα ουράνια. «Πρέπει οι άνθρωποι να μπορούν να ζητούν αποζημιώσεις 2-3 εκατ. δολάρια (0,8-1,2 δις δραχμές) αν μια γάτα πεθάνει επειδή κάτι πήγε στραβά στη θεραπεία της;» αναρωτιέται ο πρόεδρος του κτηνιατρικού συλλόγου των ΗΠΑ Arthur Tennyson. «Δεν νομίζω…» Από την άλλη μεριά οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων νιώθουν τα ζώα τους κάτι σαν δικούς τους ανθρώπους. «Αν κάποιοι τα σκοτώσουν κατά λάθος, πρέπει να πληρώσουν ακριβά», ισχυρίζονται.
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 10.6.2001