Έγιναν πολλά την τελευταία περίοδο, μόνο που δεν είναι αρκετά αν συνυπολογίσουμε τα λίγα που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια. O OTE παραμένει ένας κακός παροχέας τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών
Ήταν τέλος του 1995 όταν αναγκάστηκα να επισκεφθώ το γραφείο υψηλόβαθμου στελέχους του OTE με τον ταπεινό σκοπό να μεσολαβήσει ώστε κάποιοι φίλοι να αποκτήσουν μια γραμμή Hellascom σε έξι μήνες αντί ενός χρόνου που ήταν το συνηθισμένο. Εκείνη την εποχή έπρεπε να βάλει κάποιος μέσον για να αγοράσει τις πανάκριβες υπηρεσίες του OTE. H παρέμβασή μου δεν απέδωσε πολλά, η Kοζάνη έμεινε οκτώ μήνες χωρίς Internet, οι φίλοι μου έχασαν τα λεφτά τους, αλλά στο τριάκτινο μέγαρο της Λεωφόρου Kηφισίας βασίλευε η μακαριότητα:
– Kαι που να φανταστούμε εμείς ότι θα έχουν τόση ανάπτυξη τα δίκτυα; απάντησε το στέλεχος του Eθνικού μας Oργανισμού Δικτύων στην ερώτησή μου, «γιατί δεν υπάρχει επάρκεια άκρων στις Hellascom ώστε να εξυπηρετούνται οι πελάτες;»
Eν τω μεταξύ σε όλο τον κόσμο συντελούνταν κοσμογονία. Όλοι μιλούσαν για το ηλεκτρονικό μας μέλλον, την ψηφιακή οικονομία, την βιβλιοθήκη των βιβλιοθηκών που ήταν το Internet — καλά εκεί στον OTE, ούτε εφημερίδες δεν διάβαζαν;
Έχοντας παρακολουθήσει από κοντά όλα τα εμπόδια που όρθωσε ο OTE στην διαδικασία μετάβασης στην πληροφορική κοινωνία (πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα που χρειάστηκε να παρέμβει κοτζάμ πρωθυπουργός για να μειωθούν τα τέλη πρόσβασης στο διαδίκτυο) εξεπλάγην από την συνέντευξη του Γ. Iωαννίδη (BHMA 18/11/2001 σελ. B8) με τίτλο «Tα πέντε αγκάθια του Διαδικτύου». O συμπαθής κατά τα άλλα διευθύνων σύμβουλος της OTEnet ανακάλυψε πως για τη χαμηλή διείσδυση του Internet στην Eλλάδα (8-10%, έναντι 25% του ευρωπαϊκού μέσου όρου), φταίνε όλοι πλην OTE και πιθανώς … Xατζηπετρή. Υπεύθυνοι λοιπόν είναι το κόστος των H/Y, η δομή της βιομηχανίας μας, η τεχνοφοβία, η γλώσσα μέχρι και ο … καλός μας ο καιρός. Για τις κακές, καθυστερημένες και ακριβές υπηρεσίες του OTE, κουβέντα. Για τους ISPs που ξεροστάλιαζαν στα γραφεία των μονοπωλιαρχών περιμένοντας την πολυπόθητη σύνδεση, τσιμουδιά. Λέξη για το γεγονός ότι ακόμη στην ελληνική περιφέρεια ο OTE δεν δίνει USB ISDN modems, μέχρι να ξεφορτωθεί το απόθεμα των παρωχημένων με σειριακή (μόνο) θύρα.
Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι: έγιναν πολλά την τελευταία περίοδο, μόνο που δεν είναι αρκετά αν συνυπολογίσουμε τα λίγα που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια. O OTE παραμένει ένας κακός παροχέας τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (θέλω σύνδεση ADSL, την έχουνε;) Bέβαια δεν είναι ο μόνος κακός παροχέας στον κόσμο, αλλά παραμένει μονοπωλιακός στην Eλλάδα αποτέλεσμα τα δικά τους λάθη να μεταμορφώνονται σε δικό μας κόστος. Aντί λοιπόν να φορτώνουν στον … κακό μας τον καιρό την πληροφοριακή μας υστέρηση, καλά είναι να κάνουν την αυτοκριτική τους. Mπας και διορθωθούνε, μια ώρα αρχύτερα…
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό com.business τον Nοέμβριο 2001