Η κυβέρνηση, έχει χαμένο το επικοινωνιακό παιγνίδι κι αυτό γιατί αποφάσισε να παίξει εκτός έδρας και με εξαιρετικά ασαφές τρόπαιο.
Μπερδευτήκαμε! Τελικώς βγαίνουμε ή δεν βγαίνουμε από το Μνημόνιο; Κι αν βγούμε από το Μνημόνιο, μήπως θα μπούμε σε άλλο για να έχουμε γραμμή πίστωσης (όπως λέει η Κριστίν Λαγκάρντ) ή ρευστότητα στις τράπεζες (όπως λέει ο Μάριο Ντράγκι); Κι αν –πείτε ότι γίνεται ένα θαύμα!– δεν χρειαζόμαστε γραμμές πίστωσης, μήπως θα είμαστε σε ένα ιδιότυπο Μνημόνιο, λόγω των υποχρεώσεων της Ευρωζώνης;
Κακά τα ψέματα! Ο,τι κι αν αποφασίσει η κυβέρνηση, έχει χαμένο το επικοινωνιακό παιγνίδι κι αυτό γιατί αποφάσισε να παίξει εκτός έδρας και με εξαιρετικά ασαφές τρόπαιο. Οποια λύση κι αν προκριθεί, τα προβλήματα της χώρας θα συνεχιστούν και εξαιτίας της δαιμονοποίησης του Μνημονίου, αυτά τα προβλήματα «μνημόνιο» θα ονομαστούν. Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση κατάφερε να κερδίζει όλες τις μικρές επικοινωνιακές μάχες για να χάσει τον πόλεμο. Η ασάφεια του στόχου «βγαίνουμε από το Μνημόνιο» (πραγματικά: τι ακριβώς σημαίνει η πρωθυπουργική εξαγγελία;) την κάνει ευάλωτη στην κριτική των αντιπάλων της κι εκτός αυτού, δεν σημαίνει κάτι απτό για τους πολίτες. Δηλαδή, αν αύριο σχίσουμε τα Μνημόνια, από Δευτέρα θα επιστραφεί ο ΕΝΦΙΑ; Θα αυξηθεί ο μισθός εκείνων που μάτωσαν από τις περικοπές; Θα βρουν μέχρι τις εκλογές δουλειά οι άνεργοι και θα ξανανοίξουν τα μαγαζιά; Θα γυρίσουμε στην «κανονικότητα» του 2009 (όπως την ονειρεύεται ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος) ή θα εξακολουθήσει η ίδια γκρίζα πραγματικότητα;
Κάθε στρατηγός ξέρει ότι η επιλογή του πεδίου μάχης είναι το ήμισυ της νίκης. Με τις επιλογές της η κυβέρνηση φροντίζει για το ήμισυ της ήττας. Θα ήταν σαφώς καλύτερο να δοθεί η μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες οι συνιστώσες της αντιπολίτευσης δεν τρέφουν τα καλύτερα αισθήματα. Είναι δε παράδοξο το γεγονός ότι η κυβέρνηση παραβλέπει το ότι όλες οι μικρές νίκες γίνονται σ’ αυτό το πεδίο, με πρώτη την αξιολόγηση των συμβάσεων όσων μονιμοποιήθηκαν με τον νόμο Παυλόπουλου. Και αντί να συνεχίσει με σθένος αυτές τις μάχες, καβγαδίζει με την αντιπολίτευση για ένα στόχο τόσο ασαφή που είναι σίγουρο ότι θα χάσει· οι κυβερνήσεις κρίνονται από τα απτά αποτελέσματα, οι αντιπολιτεύσεις από τα λόγια.
Το άλλο ήμισυ της νίκης είναι η καλή προετοιμασία. Να εξηγήσεις στον λαό γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες και όχι κατάρα που επιβάλλονται από ξένους διά του Μνημονίου. Με τις επιλογές της η κυβέρνηση φροντίζει και για το άλλο ήμισυ της ήττας.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 11.10.2014