Η εποχή των εύκολων κραυγών και των ανερμάτιστων καταγγελιών έχει περάσει.
Τώρα, για μια ακόμη φορά, τρέχουμε. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μετά τη Σύνοδο των Βρυξελλών, όπου ο πρωθυπουργός ορθώς συνομολόγησε την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων έναντι της αποδέσμευσης κονδυλίων που είναι τόσο αναγκαία για τη συνέχιση της λειτουργίας της χώρας, το οικονομικό επιτελείο αποδύεται σε αγώνα δρόμου για να στείλει γρήγορα τον κατάλογο για να έχουμε τα λεφτά.
Θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Πριν από, ακριβώς, έναν χρόνο γράφαμε σ’ αυτή εδώ τη στήλη ότι «μ’ αυτές τις καθυστερήσεις κι αυτές τις υπαναχωρήσεις, η χώρα θα βρεθεί πάλι σε κατάσταση νευρικού σοκ κατά την επίσκεψη της τρόικας. Τα νεύρα μας θα γίνουν πάλι κουρέλια, γιατί ακόμη μία κυβέρνηση δεν εννοεί να κάνει πράξη αυτά που ψηφίζει και υπογράφει. Για την ακρίβεια, όλες οι κυβερνήσεις του Μνημονίου κάνουν… φοιτητική ζωή. Αμελούν τα μαθήματά τους και στην εξεταστική τρέχουν να βρουν σημειώσεις, να πασαλείψουν κάποια εργασία, να φτιάξουν σκονάκια και να βρουν καλές δικαιολογίες για τον καθηγητή». («Κυβερνήσεις του βουνού», Καθημερινή, 5.3.2013) Η διαφορά, δηλαδή, της νυν κυβέρνησης από τα ύστερα της προηγούμενης είναι απλώς στο υφάκι με το οποίο προσέρχεται στα διεθνή φόρα και τις ανερμάτιστες δηλώσεις για τέρψη των ιθαγενών.
Αν το πολιτικό σύστημα δεν ενστερνιστεί την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε, δυστυχώς, από αυτήν την κυβέρνηση είναι να σέρνεται η χώρα, η οικονομία να λιώνει μέρα με τη μέρα, η ανεργία να παραμένει στα σημερινά επίπεδα ή και να διογκώνεται. Το χειρότερο, βεβαίως, είναι ο όλεθρος της χρεοκοπίας, που θα είναι η δυσκολότερη στην ιστορία του δυτικού κόσμου.
Η δαιμονοποίηση του μνημονίου, που έκαναν κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι, βόλευε τους πάντες. Οι κυβερνώντες έριχναν το ανάθεμα για τα δύσκολα αλλά αναγκαία μέτρα στο «καταραμένο μνημόνιο» και οι αντιπολιτευόμενοι είχαν εύκολο πεδίο κριτικής. Τώρα, όμως, που οι πρώην αντιπολιτευόμενοι έγιναν κυβερνώντες, πρέπει να εφαρμόσουν πάνω-κάτω το ίδιο σετ μεταρρυθμίσεων. Οχι επειδή το λέει το «συμβόλαιο», αλλά διότι το χρειάζεται η οικονομία για να ξεκολλήσει. Η εποχή των εύκολων κραυγών και των ανερμάτιστων καταγγελιών έχει περάσει. Η κυβέρνηση οφείλει να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να προχωρήσει ταχύτατα.
Η τακτική της χασομέριας δεν θα τους βοηθήσει, όπως εξάλλου δεν βοήθησε τους προηγούμενους…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 21.3.2015