Το σημαντικότερο στοιχείο της ομιλίας και της συνέντευξης του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ είναι το γεγονός πως «μπορούν να ειπωθούν πολλά», ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε επί του πραγματικού.
Μπορούν να ειπωθούν πολλά για όσα είπε στη ΔΕΘ ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάποιος μπορεί να συμφωνήσει με τα «κουπόνια ύψους 180 ευρώ μηνιαίως που θα δίνουν στα παιδιά πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς όταν δεν βρίσκουν θέση στους δημοτικούς». Είναι στη λογική «άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να μη μένουν παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών». Κάποιος άλλος μπορεί να διαφωνήσει με την εξαγγελία «αναστέλλουμε τον ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παρέχουμε έκπτωση φόρου ίσο με το 40% της δαπάνης που καταβάλλεται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση και συντήρηση των υφιστάμενων κατοικιών» (ΔΕΘ, 15.9.2018). Ορεξη να έχει κάποιος να σκεφθεί τα μέτρα και να προβάλει συμφωνίες και αντιρρήσεις…
Το σημαντικότερο στοιχείο όμως της ομιλίας και της συνέντευξης στη ΔΕΘ είναι αυτό το «μεταδεδομένο». Είναι το γεγονός πως «μπορούν να ειπωθούν πολλά», ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε επί του πραγματικού και όχι για εκφοβιστικά τσιτάτα περί «νεοφιλελευθερισμού», Θάτσερ και Πινοσέτ. Κάποιος π.χ. μπορεί να πει ότι υπάρχει μεγάλο κτιριακό απόθεμα στη χώρα και αυτό που πρέπει φορολογικά να ελαφρυνθεί δεν είναι το επιπλέον χτίσιμο αλλά η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του υπάρχοντος. Γι’ αυτό το θέμα υπάρχουν δεδομένα και αριθμοί. Μπορούμε κάπου να καταλήξουμε. Στην απόκριση του υπουργείου Εργασίας ότι «η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ επιβεβαίωσε πλήρως το αντικοινωνικό σχέδιο της Ν.Δ. για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και δημιούργησε μια ανύπαρκτη εξίσωση που μόνο οι άριστοι της οδού Πειραιώς θα μπορούσαν να επινοήσουν», δεν μπορούμε να πούμε τίποτε επί του πραγματικού. Μόνο να τη χειροκροτήσουμε ως γνήσιο προϊόν της καφενειακής συζήτησης που ευδοκιμεί επί δεκαετίες στα Εξάρχεια. Φρρρλουπ, που είναι ο ήχος του φραπέ ή του φρέντο, όταν περνάει στο καλαμάκι…
Η επανάσταση του αυτονόητου μπορεί να ξεκινήσει όταν αρχίσουμε να συζητάμε με βάση την πραγματικότητα. Ολοι ξέρουμε, όλοι βλέπουμε κακοποιά στοιχεία να διαλύουν τα πανεπιστήμια, να διακόπτουν μαθήματα, να δέρνουν καθηγητές και φοιτητές, να καταστρέφουν τον εξοπλισμό κ.λπ. Τι είπε για τα ΑΕΙ ο κ. Μητσοτάκης;
«Σύγχρονα προγράμματα και εγκαταστάσεις, σαφές και αξιόπιστο εξεταστικό σύστημα και ενημερωμένοι καθηγητές. Αξιολόγηση παντού. Και φοιτητές σε πανεπιστήμια αξιοκρατικά, ανταγωνιστικά, ανοικτά στον κόσμο. Με ελευθερία πρόσβασης στη γνώση και στις ιδέες, αλλά όχι στην ανομία». Και τι απάντησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου; «Από την ακραία νεοφιλελεύθερη εμμονή του κ. Μητσοτάκη δεν γλίτωσε ούτε η εκπαίδευση». Αντε τώρα να συνεννοηθούμε για το τι πρέπει να γίνει…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 18.9.2018