Ολοι μας αντιμετωπίσαμε κάποια στιγμή τους αναρίθμητους παραλογισμούς του κράτους. Σταθήκαμε ανήμποροι μπροστά σε αυστηρούς δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι, σε κάθε λογικό αίτημα, αποκρίνονται «δεν προβλέπεται κύριε». Βεβαίως η λογική είναι πάντα προβλεπτή και δεν χρειάζεται εγκύκλιος για να απομακρυνθούν τα ξερά κλαδιά από μια δημοσιά σε δασωμένη έκταση. Φευ! Το «δεν προβλέπεται» υπερισχύει.
Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης δεν είναι μόνο να καίγεται το πελεκούδι κάθε καλοκαίρι· να μένουν χωρίς ηλεκτρισμό περιοχές διότι δεν «προβλέφθηκε» λεπτομερώς ποιος πρέπει να κόβει τα κλαδιά πάνω από τα καλώδια της ΔΕΗ· να πνίγονται ολόκληρες συνοικίες το φθινόπωρο διότι δεν έχει εκδοθεί το ΦΕΚ για το ξεβούλωμα των φρεατίων κ.λπ. Είναι και η τεράστια γραφειοκρατία, οι εκατοντάδες εγκύκλιοι που εκδίδονται καθημερινώς για να «προβλέψουν» τα λογικά. Επρεπε, για παράδειγμα, να εκδοθεί εγκύκλιος ώστε να υποχρεωθεί η ΕΛ.ΑΣ., σε περίπτωση σύλληψης των γονέων, να ενημερώνει τον αρμόδιο εισαγγελέα και τις κοινωνικές δομές για να επιληφθούν τα ανήλικα που μένουν μόνα. Αυτό είναι πραγματικό περιστατικό. Το διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ο πρωθυπουργός όταν τα Χριστούγεννα του 2020 πήγε στο Κερατσίνι και έμαθε ότι τρία ανήλικα ήταν απροστάτευτα διότι η Αστυνομία συνέλαβε και τους δύο γονείς και δεν είπε σε κανέναν τίποτε. Σε τέτοιες περιπτώσεις όλοι αναρωτιόμαστε αν αυτό το έλλειμμα εξυπηρέτησης και λογικής οφείλεται σε ευθυνοφοβία, ή τεμπελιά. Μάλλον συνυπάρχουν –ανά περίπτωση– και τα δύο, αλλά μετά τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κλίνουμε προς το πρώτο.
Εχουμε μια δημόσια υπηρεσία, την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά της όπως αυτή ορίζεται από το Σύνταγμα. Να διασφαλίσει ότι «το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο είναι απόλυτα απαραβίαστο» (αρ. 19) και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και με ισχυρές νομικές εγγυήσεις το «απόλυτο» μπορεί να φαλκιδευτεί. Σε αυτό η κυβέρνηση απάντησε κατ’ αρχάς με ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων της Αρχής και μετά ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος απειλεί με κάθειρξη (ούτε καν φυλάκιση!) αν κάποιο μέλος της ΑΔΑΕ επιχειρήσει να κάνει αυτό για το οποίο πληρώνεται. Μόνο στην Ελλάδα απειλούνται δημόσιοι λειτουργοί που ανταποκρίνονται στο κυβερνητικό κάλεσμα «όλα στο φως».
Επομένως, οι δημόσιοι λειτουργοί που αρνούνται να πράξουν τα αυτονόητα είναι ορθολογικοί. Σκέφτονται, «λες να θέλει να συγκαλύψει η κυβέρνηση κάποια υπόθεση και να βρεθώ εγώ μπλεγμένος με απειλή –μάλιστα– κάθειρξης; Ασ’ το καλύτερα…».
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 12.1.2023