Αχός βαρύς ακούγεται, πολλές συγγνώμες πέφτουν. Ο λόγος για τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πάνο Τσακλόγλου, ο οποίος –κατά τα ειωθότα– προέτρεψε τους δικηγόρους να γίνουν ντελιβεράδες.
Βεβαίως στις περιπτωσιολογικές αναφορές δεν υπάρχουν έξυπνες απαντήσεις. Στην αποκάλυψη του δημοσιογράφου «έχω φίλο δικηγόρο ο οποίος δουλεύει σε δικηγορικό γραφείο και παίρνει 900 ευρώ και έχω φίλο ντελιβερά, ο οποίος βγάζει 1.400» (Action24, 25.11.2023), υπάρχει μόνο μια λογική απορία: «Ο φίλος σας ο δικηγόρος γιατί δεν πάει να δουλέψει ντελιβεράς;». Αυτό απάντησε ο κ. Τσακλόγλου και η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ζώστηκε τ’ άρματα, με αρχικαπετάνιο τον κ. Δημήτρη Βερβεσό: «Ο αλαζών, καιροσκόπος και διανομέας αθλιοτήτων της εξουσίας υφυπουργός με τη συμπεριφορά του αυτή προσβάλλει ευθέως το κράτος δικαίου, αναγκαίο και αναπόσπαστο τμήμα του οποίου αποτελούν οι δικηγόροι».
Προφανώς οι συνδικαλιστές θεωρούν τους δικηγόρους κάτι εξαιρετικά ανώτερο από τους ντελιβεράδες, κάτι που από τη φύση του είναι προσβλητικό για όσους κάνουν το επάγγελμα, και κατά δεύτερον –όπως θα έλεγαν και στο Action24– «έχω κι εγώ φίλο μαθηματικό με μεταπτυχιακό που δουλεύει ντελιβεράς. Τι λιγότερο έχει από ένα δικηγόρο;».
Προκύπτει, όμως, ένα παράδοξο από την ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων. Τα μέσα ακαθάριστα έσοδα που δήλωσαν οι δικηγόροι το 2021 ήταν 26.371 ευρώ («Καθημερινή», 17.9.2023). Απ’ όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα μόνον οι κομμωτές δηλώνουν λιγότερα (21.132 ευρώ) και οι ταξιτζήδες (15.103 ευρώ). Οι ψυκτικοί δήλωσαν 53.600, οι μαραγκοί 55.734, οι εστιάτορες 123.589. Δεν ισχυριζόμαστε ότι οι «συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης και αναπόσπαστο μέρος του κράτους δικαίου» φοροδιαφεύγουν, αλλά απλώς ότι το επάγγελμα είναι τόσο κορεσμένο που δεν επιτρέπει στους νέους δικηγόρους να ζήσουν. Συνεπώς, κάτι άλλο πρέπει να κάνουν και ας μη γίνουν ντελιβεράδες, αφού οι συνδικαλιστές το θεωρούν υποτιμητικό…
Σε μια χώρα που –με τη βοήθεια όλων των «συλλειτουργών της Δικαιοσύνης»– καταστρατηγούνται όλοι οι νόμοι, δεν θα μπορούσε να γλιτώσει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας. Και ναι, θα συμφωνήσουμε ότι είναι κρίμα (και ουχί προσβολή) για «τους νέους επιστήμονες που έχουν αφιερώσει χρόνο και έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να εκπληρώσουν τα επαγγελματικά τους όνειρα» (Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων, 26.11.2023), αλλά σάμπως οι μαθηματικοί, οι φυσικοί, οι βιολόγοι που κάνουν άλλες δουλειές, δεν είχαν όνειρα και δεν είχαν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες;
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 28.11.2023