Δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτή τη χώρα που να μη θέλει τα μαγαζιά ανοικτά.
Η πιο δύσκολη για την κυβέρνηση εξίσωση, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, αποδεικνύεται ότι είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Αντιμετωπίζει τις πρώτες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή την καραντίνα, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου υπάρχουν δυναμικά κινήματα ψεκασμένων, τα οποία διαδηλώνουν επειδή αρνούνται και την ύπαρξη του ιού και την αναγκαιότητα των μέτρων.
Στην Ελλάδα οι αντιδράσεις είναι στη σφαίρα της λογικής. Οι μικρέμποροι δεν αρνούνται τον ιό, δεν θεωρούν τα μέτρα περιττά, αλλά βαρύνονται με πολλές υποχρεώσεις και έχουν τα καταστήματά τους επί μακρόν κλειστά. Εδώ δεν μιλάμε πλέον για κόπωση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις για απόγνωση. Πολλοί μπορεί να μην αντέξουν μέχρι το πέρας των εμβολιασμών και την επίτευξη ανοσίας της κοινότητας.
Το ευτύχημα επίσης είναι ότι τα συλλογικά όργανα των εμπόρων δεν μπήκαν –τελικώς– σε λογικές αντάρτικου, στην «κατάργηση του νόμου στον δρόμο» κατά πως διδάσκει η εγχώρια Αριστερά. Μόνο στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης ασπάστηκαν για λίγο τη λογική Τσίπρα, ότι δηλαδή η νομιμότητα παράγεται από αποφάσεις συλλογικών φορέων, και απείλησαν ότι θα ανοίξουν μαζικώς. Να θυμίσουμε ότι το 2012 ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε αν θα έκανε κατάληψη στο Χάρβαρντ, διότι εκεί δίδασκε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. «Η κλίμακα της αντίστασης και της διαμαρτυρίας», είπε, «νομιμοποιείται από την αποδοχή της από το κοινωνικό σύνολο και από το δημοκρατικό των διαδικασιών μας μέσα από τις οποίες λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις… Το ερώτημά σας είναι λίγο οξύμωρο, διότι στο Χάρβαρντ θα ήταν λίγο δύσκολο να γίνει κατάληψη» (ΔΕΘ 16.9.2012).
Στην Πολίχνη ήταν εύκολη η παράβαση του νόμου και έγιναν δημοκρατικές διαδικασίες στον εμπορικό σύλλογο. Οσο για την αποδοχή της από το κοινωνικό σύνολο, σίγουρα θα ήταν μεγαλύτερη από την αποδοχή που έχουν οι διαρκείς καταλήψεις των ΑΕΙ. Ομως ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης δίδαξε Δημοκρατία: «Κακός νόμος, αλλά νόμος», είπε όταν ρωτήθηκε αν τα μέλη του συλλόγου πρέπει να παραβιάσουν την κυβερνητική απόφαση που ελήφθη έπειτα από γνωμοδότηση της επιτροπής επιδημιολόγων.
Οι τελευταίοι ξέρουν πιο πολλά, βλέπουν τα νούμερα με το μάτι του ειδικού και κατανοούν την επικίνδυνη δυναμική σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη. Δεν πρότειναν το κλείσιμο της λιανικής από γινάτι και για την ακρίβεια δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτή τη χώρα που να μη θέλει τα μαγαζιά ανοικτά. Πέρα από τους καταστηματάρχες, το θέλουν και οι πολίτες, οι οποίοι νοσταλγούν την εποχή που, όταν χρειάζονταν κάτι, έμπαιναν σε ένα μαγαζί να το δοκιμάσουν και να το αγοράσουν. Το θέλει και η κυβέρνηση, που χρειάζεται έσοδα, διότι μετά τον κορωνοϊό έρχεται η επόμενη κρίση, η οικονομική. Επομένως, στο δύσκολο αυτό πρόβλημα υπάρχει μόνο μία απάντηση: υπομονή…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 6.4.2021