Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης είναι εύγλωττος. Ακόμη κι όταν εκστομίζει μισές αλήθειες, που είναι χειρότερες από τα ψέματα. Αυτό έκανε με επιτυχία και την περασμένη Παρασκευή μιλώντας –γιατί άλλο;– για τον πολιτικό γάμο των ομοφυλόφιλων.
Ο πρώην υπουργός διατύπωσε μια περίεργη θέση. Σε αντίθεση με άλλους βουλευτές της Ν.Δ., που –με έναν και ιδιαίτερο αριστερό τρόπο– αρνούνται την πραγματικότητα. Δεν αντιτίθεται στην τεκνοθεσία από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, αφού ήδη προβλέπεται για μεμονωμένα άτομα από το 1946. Το κράτος, όπως ορθώς είπε, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ελέγχει τις σεξουαλικές προτιμήσεις των ατόμων που υιοθετούν ένα παιδί. «Από τη στιγμή που ένα πρόσωπο μόνο του μπορεί να υιοθετήσει, από εκεί και πέρα δεν μπορείς να παρακολουθήσεις ή να ελέγξεις –ούτε έχουμε το δικαίωμα– τον σεξουαλικό προσανατολισμό αυτού του ανθρώπου» (Open, 12.1.2024). Συμφώνησε ότι είναι απάνθρωπο να καταλήγει σε ίδρυμα ένα παιδί, που ουσιαστικώς είναι υιοθετημένο από ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων, αν αποβιώσει ο άνθρωπος που τυπικώς το έχει υιοθετήσει.
Δήλωσε όμως ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, με ένα περίεργο, μέχρι και ασυνάρτητο, σκεπτικό. «Εγώ διαφωνώ όταν ορίζουμε ότι είναι το ίδιο ως άποψη γάμου είτε είσαι ετερόφυλος είτε ομόφυλος. Η διαφορετικότητα έρχεται ως κανονικότητα (…) Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να σεβόμαστε απολύτως τη διαφορετικότητα, η χώρα μας έχει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που προστατεύει και στηρίζει αυτούς οι οποίοι έχουν επιλέξει να βρίσκονται σε μια ομόφυλη σχέση, θεωρώ όμως ότι ο γάμος (…) αφορά την ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας με σκοπό την τεκνοποίηση».
Δεν είναι σαφές αν ο κ. Μηταράκης διαφωνεί με το όνομα που δίνεται στη θεσμική θωράκιση της υπάρχουσας πραγματικότητας, αλλά γεννάται ένα ερώτημα. Τι θα γίνει με τα παιδιά, αυτά που είναι απάνθρωπο να πηγαίνουν σε ιδρύματα; Αυτό που πρωτίστως θέλει να θεραπεύσει η εν λόγω κυβερνητική πρωτοβουλία είναι να προστατεύσει αυτά τα –έστω λίγα– παιδιά.
«Η οικογένεια», είπε ο πρώην υπουργός, «είναι το θεμέλιο για την προαγωγή, για τη συντήρηση και προαγωγή του έθνους, όπως λέει και το άρθρο 21 του Συντάγματος». Ολοι το ίδιο λέμε και το Σύνταγμα αναφέρεται στην «οικογένεια», νέτα σκέτα, χωρίς να αναφέρει χρώμα, θρησκευτικές πεποιθήσεις ή σεξουαλικό προσανατολισμό εκείνων που την απαρτίζουν. Η διαφωνία του βουλευτή Χίου μάλλον δεν είναι επί της αρχής. Ισως να είναι ο φόβος των μητροπολιτών και η εκλογική ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν ή μπορεί να υπάρχουν παλιές ανεπούλωτες πληγές από την καλοκαιρινή αποπομπή του. Οπως και πολλών άλλων…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 23.1.2024