Η στρατηγική της προηγούμενης εφεδρείας ήταν ανάποδη με την κοινή λογική, αλλά σύμφωνη με την πολιτική λογική.
Και για να έχουμε το καλό ρώτημα προς το κ. Βενιζέλο: πότε πρόλαβε να αποτύχει η εφεδρεία στο Δημόσιο; ΄Η μήπως, όπως έγινε με τον νόμο για τα ΑΕΙ, δεν την εφάρμοσαν οι υπουργοί και γι’ αυτό κρίθηκε ανεφάρμοστη; Δηλαδή, αυτό το πράγμα που βαφτίστηκε «εργασιακή εφεδρεία» δεν ήταν παρά ένα πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης. Το κράτος, αντί να μετρήσει τα χρήματα και τις ανάγκες του και αντί να κλείσει οργανισμούς που δεν χρειάζονται -ή έστω χρειάζονται λιγότερο από άλλους-, απλώς αποψίλωσε οριζοντίως το Δημόσιο από τα στελέχη του.
Η στρατηγική της προηγούμενης εφεδρείας ήταν ανάποδη με την κοινή λογική, αλλά σύμφωνη με την πολιτική λογική. Προσπαθούσε να προστατεύσει τους υπαλλήλους αντί να εξορθολογίσει το κράτος. Αντί να περικόπτει αχρείαστες δομές, περιέκοπτε ανθρώπους με μοναδικό κριτήριο το έτος γέννησής τους και ανεξαρτήτως χρησιμότητας ή εμπειρίας τους. Για μία ακόμη φορά το πολιτικό σύστημα έδειξε ότι λειτουργεί αντιπαραγωγικά. Δεν σχεδιάζει ένα λειτουργικό κράτος, φροντίζει την αναπαραγωγή του υπάρχοντος σε χαμηλότερο επίπεδο, ακόμη και στελεχών.
Στον ιδιωτικό τομέα όταν κάποιο τμήμα είναι άχρηστο το κλείνουν και απολύουν το προσωπικό. Αλλιώς στις μεταφορικές εταιρείες θα υπήρχαν ακόμη τμήματα καραγωγέων. Στον δημόσιο τομέα το προσωπικό είναι η ιερή αγελάδα των πολιτικών. Τη φροντίζουν όσο καλύτερα μπορούν, ασχέτως αν για τη συντήρησή της χρησιμοποιούνται τα λεφτά των ανέργων του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους το κράτος δίνει ένα επίδομα ελέους και για περιορισμένο χρόνο.
Ομως, για να επιβιώνει η ιερή αγελάδα των πολιτικών πρέπει να υπάρχουν και οι αντίστοιχες θέσεις. Ετσι, δύο χρόνια τώρα ακούμε για κατάργηση των ειρηνοδικείων που δεν βγάζουν ούτε μία απόφαση τον χρόνο, για συγχώνευση της ΔΕΘ με την Hellexpo, για δημοτικές επιχειρήσεις που έκλεισαν με τον «Καλλικράτη» και τώρα οι καπάτσοι δήμαρχοι τις ξαναστήνουν με άλλα ονόματα, για μείωση των 40(!) Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, ενώ φέτος ξανανοίγουν 14 από τα 28 τμήματα ΤΕΙ που είχαν καταργηθεί πέρυσι, συν το «οικογενειακό» τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Κανείς δεν θέλει να περικόψει. Ολοι βρίσκουν μια καλή (κοινωνική, οικονομική, αναπτυξιακή, ακόμη και πολιτιστική) δικαιολογία για να κρατήσουν το κράτος ανέπαφο.
Ακόμη και η εφεδρεία (δηλαδή η θεσμισμένη και με το αζημίωτο αεργία των δημοσίων υπαλλήλων) θεωρείται έγκλημα καθοσιώσεως για τους πολιτικούς. Δεν ξέρουν ότι οι άνεργοι του ιδιωτικού τομέα δεν έχουν τέτοιες πολυτέλειες για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και πρέπει να τα βγάζουν πέρα με ένα πενιχρό και βραχυχρόνιο επίδομα ανεργίας. Προφανώς για τους πολιτικούς ο ιδιωτικός τομέας βρίσκεται σε άλλο πλανήτη. Ισως επειδή εκεί δεν μπορούν να διορίσουν.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 10.8.2012