Ένας Έλληνας στο ...Νίγηρα

on . Posted in Hλεκτρονικό έγκλημα


Οι χρήστες ηλεκτρονικών ταχυδρομείου έπαιρναν κατά καιρούς διάφορα «emails-λαχεία». Από αυτά τα ηλεκτρονικά γράμματα μάθαιναν ότι μπορούσαν να διεκδικήσουν εκατομμύρια δολάρια από κέρδη λαχείων, κληρονομιές ή επιχειρηματικές ευκαιρίες αν πρώτα έστελναν τα απαιτούμενα χρήματα «για τα έξοδα». Επειδή μάλιστα πολλά εμφανιζόταν ότι αποστελλόταν από τη Νιγηρία το φαινόμενο ονομάστηκε «νιγηριανή απάτη». Κάποιοι μάλιστα στην Ελλάδα μίλησαν και για «νιγηριανή μαφία» η οποία εκμεταλλεύεται τους αδαείς χρήστες του διαδικτύου. Χειρότερα: κάποιοι το έγραψαν...

Μόνο που η χθεσινή ειδησεογραφία αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν υπάρχει «νιγηριανή μαφία», αλλά δεν υπάρχει καν «νιγηριανή απάτη». Ένας ελληνικής καταγωγής, Αυστραλός πολίτης, συνελήφθη από την αυστραλιανή αστυνομία και του απαγγέλθηκαν 17 κατηγορίες για απάτη ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, που έγινε μέσω του διαδικτύου. Κατηγορούμενος είναι ο 39χρονος Νίκος Μαρινέλλης, κάτοικος Σίδνεϊ, ο οποίος ζούσε με αναπηρική σύνταξη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Μαρινέλλης ήταν επικεφαλής της λεγόμενης «Νιγηριανής Απάτης» που γινόταν μέσω του διαδικτύου. Μεταξύ των θυμάτων είναι και κάτοικοι της Ελλάδας και της Κύπρου, κάποια από τα οποία έχουν ήδη ενημερωθεί. Θύμα και ένας σεΐχης της Σαουδικής Αραβίας από τον οποίο οι δράστες απόσπασαν μισό εκατομμύριο δολάρια.

Ο Μαρινέλλης οδηγήθηκε ενώπιον της αυστραλιανής δικαιοσύνης όπου του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες, κρίθηκε προφυλακιστέος και θα παρουσιαστεί ξανά σε δικαστήριο του Σίδνεϊ στις 12 Δεκεμβρίου του 2003. Η δίκη του παρουσιάζει διεθνές ενδιαφέρον.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 2.11.2003