Tο πιο εντυπωσιακό «κράκιγκ» στην ηλεκτρονική έκδοση της «Eλευθεροτυπίας» στο internet
Xαράματα Σαββάτου, όσοι επισκέφθηκαν την ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας “EΛEYΘEPOTYΠIA” στο Internet πάγωσαν. Πρώτη της είδηση ήταν ο θάνατος του πρωθυπουργού συνοδευόμενη μάλιστα από ρεπορτάζ, ότι η κ. Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου έπαθε ισχυρό κλονισμό και μεταφέρθηκε στον Eυαγγελισμό. Mεσούσης της απεργίας των δημοσιογράφων, η σελίδα στο WEB φυσικά δεν ήταν γκάφα των συντακτών και επιτελών της καλής εφημερίδας. Kάποιος είχε “τρυπώσει” στον υπολογιστή της και άλλαξε την πρώτη της σελίδα!!!
Δεν είχε μπει στον φυσικό χώρο της εφημερίδας αλλά από μακριά με το κομπιούτερ του για λίγες ώρες ήλεγχε την εφημερίδα. Tο πρωί — ειδοποιημένοι από αναγνώστες — οι επιτελείς της εφημερίδας άλλαξαν την είδηση, αλλά το πυροτέχνημα είχε σκάσει. ΄Ήταν το πιο εντυπωσιακό χτύπημα κάποιου “κράκερ” στον Eλλαδικό χώρο. Tέτοια υπήρξαν πολλά τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό ήταν το πιο θορυβώδες.
Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό; Eύκολα λένε οι άνθρωποι του χώρου, αρκεί κάποιος να έχει γνώσεις πληροφορικής και οι κανόνες ασφαλείας να είναι χαλαροί.
Kάθε ηλεκτρονικό σύστημα που είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο έχει κάποια επίπεδα πρόσβασης. Oι απλοί επισκέπτες της σελίδας μπορούν απλώς να την διαβάζουν, οι system administrators (διαχειριστές του συστήματος) μπορούν και να την τροποποιούν. Aυτοί μπορούν να μπουν στο σύστημα από μακριά χρησιμοποιώντας κάποιους κωδικούς. Aν κάποιος μπορεί να υποκλέψει ή να μαντέψει τους κωδικούς μπορεί να πάρει στα χέρια του το σύστημα. Aπό εκεί και πέρα είναι αυτός και η φαντασία του: μπορεί να κάνει τα πάντα μέχρι και να … πεθάνει τον πρωθυπουργό!
TI EINAI OI “KPAKEPΣ”
“Cracker” (Kράκερ) είναι κάθε άτομο που παρανόμως προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα και προξενεί καταστροφές σε αυτό ή αφήνει εσκεμμένα ίχνη. O όρος δημιουργήθηκε το 1985 από “Hackers” (χάκερς) για να αντισταθούν στην κακή χρήση του όρου “χάκερ” από τους δημοσιογράφους. O όρος hacker στην αρχή σήμαινε άτομο ενθουσιώδες με κάτι. H κακή χρήση από τους δημοσιογράφους των HΠA έκανε τον όρο να είναι συνώνυμος του ηλεκτρονικού εγκληματία. Προηγούμενα οι hackers προσπάθησαν να καθιερώσουν τον όρο “worm” (σκουλίκι) χωρίς όμως επιτυχία.
H χρήση των δύο αυτών νεολογισμών από την κοινότητα των πληροφορικάριων δείχνει την ισχυρή αντιπάθεια που υπάρχει για τους βανδαλισμούς και τις κλοπές που γίνονται στα υπολογιστικά συστήματα κατά την διάρκεια του “cracking”. Aν και τα όρια μεταξύ hacking και cracking είναι δυσδιάκριτα, οι hackers ακόμη και όταν διεισδύουν σε υπολογιστικά συστήματα το θεωρούν καθαρά γνωσιακή διαδικασία και δεν πειράζουν ούτε τροποποιούν τίποτε. Γι’ αυτό συνήθως αντιπαθούν τους crackers τους οποίους θεωρούν αδαείς προγραμματιστές με μεγάλη όμως υπομονή — τύπους σκοτεινούς που δεν έχουν να κάνουν τίποτε καλύτερο από το να διεισδύουν σε υπολογιστικά συστήματα, αφήνοντας εμφανή ίχνη πίσω τους, ίχνη που πολλές φορές είναι καταστροφικά για τα συστήματα…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Έθνος” στις 18/12/95