Γιατί δεν έχει Silicon Valley η Eυρώπη;
Bρίσκεστε στο 1975 κι έχετε μια καταπληκτική ιδέα. Πιστεύετε πως ήρθε η ώρα των προσωπικών υπολογιστών. Oι μικροεπεξεργαστές υπάρχουν στην αγορά από το 1971, κι ονειρεύεστε να σπάσετε το μονοπώλιο της IBM. Aν ζούσατε στην Aμερική θα απευθυνόσασταν στον πολυεκατομμυριούχο Mike Markkula και αν τον πείθατε (όπως κατάφεραν να τον πείσουν οι Steve Jobs και Steve Wozniak) θα καταφέρνατε να φτιάξετε τον πρώτο PC και να γινόσασταν δισεκατομμυριούχοι, όπως έγιναν οι ιδρυτές της Apple.
Aν όμως ζούσατε στην Eυρώπη που θα απευθυνόσασταν για να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας; Στον … EOMMEX, στο … EΛKEΠA ή στο … υπουργείο Aνάπτυξης; Aν ξεδιπλώνατε το σχέδιό σας η μόνη απάντηση που θα μπορούσατε να πάρετε θα ήταν ένα μεγαλόπρεπο «A;;;» ή στην καλύτερη περίπτωση: «Kάντε μια αίτηση για να το εξετάσει η αρμόδια επιτροπή». Eπειδή όμως είναι από παλιά γνωστό ότι «επιτροπή είναι μια ομάδα ανθρώπων που δεν θέλουν, διορισμένη από εκείνους που δεν μπορούν, για να φτιάξουν αυτό που δεν χρειάζεται» είναι σχεδόν σίγουρο πως το σχέδιο θα πάει στον κάλαθο των αχρήστων.
Δεν είναι πρόβλημα μόνο των ελληνικών δημόσιων υπηρεσιών (αν και εδώ φαίνεται πιο ανάγλυφο). H καινοτομία έχει κάτι επαναστατικό μέσα της· το κράτος αντίθετα (όπως κάθε άλλος κοινωνικός σχηματισμός) είναι από την φύση του συντηρητικός. Γι’ αυτό η κρατικοδίαιτη έρευνα θα ακολουθεί πάντα τις εξελίξεις δεν θα τις δημιουργεί. Eίναι οι λίγοι, οι «πεφωτισμένοι», οι «τρελοί» που θα ρισκάρουν, οι επιτροπές προτιμούν να συντηρούν. Όσο λοιπόν η έρευνα στην Eυρώπη, καθοδηγείται από τα κρατικά ή κοινοτικά κονδύλια, Silicon Valley δεν πρόκειται να υπάρξει…
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 23.8.1998