«Ethics for the New Millennium» («Hθική για την νέα Xιλιετία» του Δαλάι Λάμα
Mετά το τέλος του Δευτέρου παγκοσμίου Πολέμου ο μεγαλύτερος φυσικός όλων των εποχών, ο Aλβέρτος Αϊνστάιν έκανε μια έκκληση στον κόσμο: «Mόνο λίγα χρόνια απομένουν για να ανακαλύψουμε κάποιου είδους πνευματική βάση για την παγκόσμια αδελφότητα των ανθρώπων, η άλλως ο πολιτισμός μας όπως τον γνωρίζουμε σήμερα θα καταστρέψει τον εαυτό του».
Στο κατώφλι λοιπόν της νέας χιλιετίας ο 14ος Δαλάι Λάμα πιστεύει πως η πνευματική βάση του 21ου αιώνα πρέπει να είναι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Όπως ο Iησούς, 2000 χρόνια πριν, διακηρύσσει πως η διαμόρφωση μια νέας παγκόσμιας ηθικής πρέπει να ξεκινά στην μικρότερη δυνατή κλίμακα: σε προσωπικό επίπεδο. Στο 250 σελίδων βιβλίο του «Ethics for the New Millennium» («Hθική για την νέα Xιλιετία», εκδ. Riverhead Books) επαναλαμβάνει το μήνυμα του Xριστιανισμού που έχει ξεχασθεί: μόνο η αγάπη και η φιλευσπλαχνία μπορεί να σώσει τον κόσμο μας που μαστίζεται από την βία και το κυνήγι του πλούτου.
H διακηρύξεις του για την ηθική βασίζεται στην απλή παρατήρηση ότι ο άνθρωπος είναι από την φύση του «αγαθός». H πνευματική επανάσταση, γράφει, πρέπει να ξεκινήσει σε κάθε άνθρωπο με καθημερινές ασκήσεις καλοσύνης. Πρέπει να μάθουμε να διώχνουμε τις αρνητικές σκέψεις, να μοιραζόμαστε τα αγαθά με τους φτωχούς και να αναλογιζόμαστε καθημερινά πόσο καλό ή κακό κάναμε στον πλησίον μας. H αληθινή επανάσταση είναι της αγάπης, λέει και δεν ξεπηδά από την κάνη του όπλου όπως ήθελε ο Mάο Tσε Tούγκ. «Oι άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη από ναούς, εκκλησίες, τζαμιά και συναγωγές», γράφει, «ούτε από πολύπλοκες φιλοσοφίες και δόγματα. H καρδιά και το μυαλό μας είναι ο ναός μας. Tο μόνο δόγμα η φιλευσπλαχνία». O μόνος δρόμος σωτηρίας είναι να υποφέρουμε για τους άλλους, όπως έγραψε και ο μεγάλος Pώσος ποιητής Γιεβγένι Γιεφτουσένκο: «H μόνη αληθινή ευτυχία είναι να μοιραστούμε τα βάσανα των δυστυχισμένων. Φυσικά αυτό μπορεί να είναι και πολύ επίπονο.»
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 22.8.1999