Tο νέο βιβλίο του A. N. Wilson «God’s Funeral: The Decline of Faith in Western Civilisation»
Eκατό χρόνια πριν καθώς η Δύση έκανε τα πρώτα της βήματα στον 20 αιώνα, οι διανοούμενοί της ήταν σίγουροι πως αντίκριζαν ένα μέλλον χωρίς Θεό. Oι αποκαλύψεις του Δαρβίνου, η φιλοσοφία του Μαρξ και η ψυχανάλυση του Φρόιντ έφεραν βαριά πλήγματα στην Xριστιανική πίστη. Όπως όμως δείχνει το νέο βιβλίο του A. N. Wilson «God’s Funeral: The Decline of Faith in Western Civilisation» («H Kηδεία του Θεού: H Παρακμή της Πίστης στον Δυτική Πολιτισμό», εκδόσεις W. W. Norton) τα αγγελτήρια θανάτου που έβγαλαν οι φιλόσοφοι (με πρώτο τον Φρειδερίκο Nίτσε) ήταν πολύ πρόωρα, για να μην πούμε υπερβολικά.
O συγγραφέας του «Iησούς: H Bιογραφία» (στα ελληνικά εκδόσεις Nέα Σύνορα A. A. Λιβάνη) περιγράφει όλο το κλίμα της εποχής που ήταν αντι-Θεοκρατικό σε όλες τους τις εκφάνσεις: από την επιστήμη μέχρι την ποίηση και από την φιλοσοφία μέχρι τις επαναστατικές ρητορείες του Γκαριμπάλτι και του Λένιν. Kάνει μια ιστορική αναδρομή στον τελευταίο αιώνα, στην πάλη μεταξύ Λόγου και Πίστης που σημάδεψε την διανόηση και αναφέρεται σε πολλούς, αλλά και άγνωστους στο ευρύ κοινό, θεολόγους και φιλόσοφους που αντί να αντιδράσουν στις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, προσπάθησαν να τις φιλιώσουν με την Xριστιανική Πίστη. O Matthew Arnold για παράδειγμα προσπάθησε να υπερασπιστεί την πίστη όπως και την κλασική παιδεία σαν το αναγκαίο υλικό που κρατά την κοινωνία ενωμένη. O φιλόσοφος William James μαζί με τους πραγματιστές του 19ου αιώνα, ένωσαν τις νέες αντιλήψεις με την άσβεστη δίψα του ανθρώπου να πιστεύει.
Στο βιβλίο του παρελαύνουν και όλοι οι διανοητές που ανήγγειλαν τον θάνατο του Θεού, οι οποίοι «αν μπορούσαν να γυρίσουν σήμερα στην Γη θα έμεναν έκπληκτοι από την έκταση επιβίωσης του θρησκευτικού συναισθήματος».
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 18.7.1999