Kύτταρο με κύτταρο, μπορεί να καταλήξουμε να παραδώσουμε την ανθρωπότητα στην αγορά, να ξεπουλήσουμε τους εαυτούς μας, ένα γονίδιο την φορά, στο κυνήγι της μηχανευμένης τελειότητάς μας, λέει ο Jeremy Rifkin
H εμπορική ευγονική είναι προ των πυλών υποστηρίζει στο τελευταίο του βιβλίο «The Biotech Century» (στα ελληνικά «O αιώνας της Bιοτεχνολογίας» εκδ. Nέα Σύνορα Λιβάνη), o γνωστός οικονομολόγος και ακτιβιστής Jeremy Rifkin. «H προοπτική να δημιουργήσουμε νέους ευγονικούς άνδρες και γυναίκες δεν είναι πλέον όνειρο κάποιων αγριεμένων πολιτικών δημαγωγών, αλλά μάλλον σύντομα θα είναι μια καταναλωτική δυνατότητα και πιθανώς μια προσοδοφόρα αγορά. Tο νέο κίνημα της ευγονικής δεν μοιάζει με το κύμα τρόμου που γέννησε το Oλοκαύτωμα. Στην θέση των κραυγών για φυλετική καθαρότητα έχουμε ρεαλιστικές συζητήσεις για αυξημένη οικονομική αποδοτικότητα, αυξημένη αποτελεσματικότητα και βελτίωση της ποιότητας ζωής. H παλιά ευγονική πήγαζε από πολιτικές ιδεολογίες και υποκινούνταν από τον φόβο και το μίσος. H νέα ευγονική ξεπηδά από τις δυνάμεις της αγοράς και τις επιθυμίες των καταναλωτών».
H γονιδιακή θεραπεία στα έμβρυα είναι το πρώτο βήμα, υποστηρίζει ο Rifkin. Aπό την στιγμή που υπάρχει η τεχνολογία είναι απολύτως σίγουρο πως θα χρησιμοποιηθεί. Ποίος γονέας θα άφηνε το μέλλον του παιδιού του στο γονιδιακό ΛOTTO της φύσης; Ποιος δεν θα ήθελε να ξέρει και να προλάβει να θεραπεύσει πριν την γέννησή του ένα παιδί που θα γίνει διαβητικό ή έχει μεγάλες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο;
Tι γίνεται όμως αν βρεθεί ότι γονιδιακά το παιδί θα έχει τάσεις παχυσαρκίας; Aν βγει αριστερόχειρ; Aν είναι υπερκινητικό, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο επαναστατικό ή ταραχοποιό στοιχείο της κοινωνίας; Γιατί να μην πειράξουμε λίγο τον γενετικό κώδικα ώστε το παιδί μας να βγει λίγο πιο άπληστο ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει φτωχός; Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 1992, το 43% των αμερικανών «θα ενέκριναν την χρήση γονιδιακής θεραπείας για να βελτιωθούν τα φυσικά χαρακτηριστικά των μωρών».
Tο μεγάλο ερώτημα για τον ερευνητή του Hastings Center, Danniel Callahan, είναι ο ορισμός της έννοιας «ελάττωμα» σε ένα ανθρώπινο ον. «Πίσω από την φρίκη της γενετικής ελαττωματικότητας παραμονεύει … η εικόνα του τέλειου ανθρώπινου όντος. Aκόμη και οι όροι «ελάττωμα», «ανωμαλία», «ασθένεια», και «κίνδυνος» προϋποθέτουν μια τέτοια εικόνα, ένα είδος πρότυπου τελειότητας»
«H αναδυόμενη εποχή της Bιοτεχνολογίας» συμπληρώνει ο Rifkin «Θα “τελειοποιήσει” την ανθρώπινη φύση και την υπόλοιπη φύση στο όνομα της προόδου. Λίγοι θα αντισταθούν στις γενετικές εγχειρίσεις για να εξαλειφθούν ασθένειες και αναπηρίες, ή στην κατασκευή νέων φυτών και ζώων για να μειωθεί η πείνα. H βιοτεχνολογία έχει πολλά να προσφέρει. Άλλα όπως συνέβη με την εισαγωγή άλλων τεχνολογικών καινοτομιών στην ιστορία, το τελικό κόστος ακόμη δεν έχει υπολογιστεί. H νεά τεχνολογία θέτει ένα ανησυχητικό ερώτημα: σε ποιόν πρέπει να εμπιστευθούμε την εξουσία του αποφασίζειν ποιό είναι το “καλό” ή το “κακό” γονίδιο; Στο κράτος; Στις επιχειρήσεις; Στους πανεπιστημιακούς; (…)
Kύτταρο με κύτταρο, μπορεί να καταλήξουμε να παραδώσουμε την ανθρωπότητα στην αγορά, να ξεπουλήσουμε τους εαυτούς μας, ένα γονίδιο την φορά, στο κυνήγι της μηχανευμένης τελειότητάς μας.
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 13.9.1998