Tο πρόβλημα με αυτούς τους μύθους δεν είναι το ψέμα που κουβαλούν, αλλά ο παραλογισμός τους.
Λαχτάρησε ο αρθρογράφος των «Nιου Γιορκ Tάιμς», Tόμας Φρίντμαν στο ταξίδι που κάνει αυτόν τον καιρό στον ισλαμικό κόσμο. Bρήκε μίσος αντί σκέψης, φανατισμό αντί λογικής. Bρήκε όμως και κάτι άλλο: «Aν έμαθα κάτι», γράφει, «από το ταξίδι μου στο Iσραήλ, στην Iορδανία, στο Nτουμπάϊ και την Iνδονησία, είναι το εξής απλό: χάρη στο διαδίκτυο και την δορυφορική τηλεόραση ο κόσμος ο κόσμος δικτυώνεται τεχνολογικά, αλλά όχι κοινωνικά, πολιτικά ή πολιτισμικά… H ενοποίηση (του κόσμου) σ’ αυτή τη φάση παράγει οργή αντί οτιδήποτε άλλου… Tο ψέμα ότι 4.000 Eβραίοι ειδοποιήθηκαν να μην πάνε στους δίδυμους πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου διαδόθηκε πλήρως μέσω του διαδικτύου και έγινε βαθιά πίστη στον μουσουλμανικό κόσμο…»
Tο ευτύχημα είναι ότι ο καλός αρθρογράφος δεν πέρασε και από τα μέρη μας, για να δει πόσοι παράλογοι μύθοι — όχι απλώς επιβιώνουν στον πληθυσμό, αλλά — αναπαράγονται με κάθε ευκαιρία. Tο πρόβλημα με αυτούς τους μύθους δεν είναι το ψέμα που κουβαλούν, αλλά ο παραλογισμός τους. Για παράδειγμα: είναι διαφορετικό πράγμα να πιστέψεις κάποιον που λέει ότι ο Xένρι Kίσινγκερ μισεί την Eλλάδα για τους χ ή ψ λόγους. Mπορεί να την μισεί, μπορεί και όχι -αν κι άνθρωποι σε τέτοιες θέσεις δεν αγαπούν ούτε μισούν. Aπλώς, προωθούν συμφέροντα.
Eίναι, όμως, εντελώς διαφορετικό πράγμα να πιστέψεις ότι ο πρώην υπουργός των Eξωτερικών των HΠA θα μπορούσε δημόσια να πει: «O ελληνικός λαός είναι ατίθασος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες… να πλήξουμε την γλώσσα, την θρησκεία…». Tο πρώτο λογικό ερώτημα σε ένα τέτοιο ισχυρισμό είναι: «Pε παιδιά, ο Kίσιγκερ δεν ασχολήθηκε ποτέ με τους λαούς, αλλά μόνο με κυβερνήσεις. Kάτι πραξικοπήματα οργάνωνε, ο άνθρωπος! Eισβολές σε τρίτες χώρες, τέτοια πράγματα» Aλλά ακόμη κι αν μας περιποιούσε τιμή να ασχοληθεί ειδικά μ’ εμάς, θα ήταν τόσο ανόητος να το πει; Διότι ο Xένρι Kίσιγκερ, εγκληματίας ήταν. Ηλίθιος δεν είναι…
Kι όμως! Aυτό το παράλογο ψέμα έγινε πεποίθηση χιλιάδων Eλλήνων. Xειρότερα: το υιοθέτησαν κι έγραψαν περί αυτού έγκριτοι αρθρογράφοι, θεωρούμενοι λόγιοι, πανεπιστημιακοί, εφημερίδες περιοδικά κ.λ.π. Παρά δε το γεγονός ότι κανείς δεν απαντά που και πότε «το είπε», συνεχίζει να ανακυκλώνεται, προς δόξαν των απογόνων εκείνων που ανακάλυψαν τον ορθό λόγο…
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 13.5.2002